Halk siyasette değişim istiyor

Wikipedia, 25 Haziran 2023 veya daha erken tarihte düzenlenecek genel seçim anket sonuçlarını  sistemli bir şekilde yayınlıyor.

En son aylarda, Haziranda 8 adet ve Temmuz'da da 1 adet olmak üzere 9 adet anket yapılmış. Bu anketlerin dördünde kararsız oylar dağıtılmış. Beşinde ise dağıtılmamış. Bu anketleri, kararsızlar dağıtılmış olarak ve dağıtılmamış olarak farklı değerlendirmek gerekir. Çünkü siyasetin yeniden şekillendiği bir konjonktürde, kararsız oyların kararlı oylar oranında dağıtılması yanıltıcı sonuçlar verebilir. Seçime yakın, oyların kemikleştiği bir dönemde kararsızların dağıtılması daha uygun olabilir. Aşağıdaki tabloda kararsızlar diğer sütununda yer almaktadır. Ayrıca tabloda küsurat'lardan  dolayı sonuçlar 100'den az farklı olabilir.

Anketler ne diyor? 

AK Parti'nin 2018 genel seçimlere göre oylarında 5 puan üstünde bir düşme var. Bunun nedeni parti içinde anlaşmazlık sorunu ve en önemlisi de başkanlık sisteminde ortaya çıkan aksaklıklardır.

Sistem tercihi konusunda bu sene nisan ve Haziran aylarında iki yeni anket yapılmış. Bu iki anket ortalaması şöyledir;

·   Başkanlık sistemini isteyenler : Yüzde 38,6

·   Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi isteyenler: yüzde 55,4

esfender-korkmaz-yeni.jpg

CHP; CHP oylarını birkaç puan artırmış. CHP 'nin performansı Ankara ve İstanbul belediyeleri üstünden değerlendiriliyor. Bu konuda İstanbul ve Ankara ile Türkiye çapında yapılmış anketler var. Aynı şehirlinin kendi başkanını değerlendirmesi daha önemlidir. Bir anket sonuçlarına göre;

·   Ekrem İmamoğlu'nu İstanbul halkının yüzde 54,7'si başarılı, yüzde 34,2'si başarısız buluyor.

·   Mansur Yavaş'ı Ankara halkının yüzde 60,5'i başarılı yüzde 30.2'si başarısız buluyor. 

CHP'yi şu sıralar İstanbul Büyükşehir Genel Sekreterliğine Can Akın Çağlar'ın atanması meşgul ediyor. Can Akın Çağlar iki dönem Dekanlığını yaptığım İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi lisans ve yüksek lisans mezunudur. AK Parti ilk yıllarda liyakata önem verdiği için kendisini Ziraat Bankası genel müdürü yaptı. Kendi alanında uzman ve liyakat sahibi olmasa, sonrasında yabancı bir sigorta şirketi genel müdür yapar mıydı? Şimdi hangi parti olursa olsun İstanbul için siyasi kamplaşma zamanı değil, hizmet zamanıdır.

Yazarın Diğer Yazıları