Halka kulak verilmeli?

Halka kulak verilmeli?

Demokrasilerde siyasi iktidarların, halktan aldıkları yetki geçicidir. Bu nedenle eğer ülkeyi uzun sürede etkileyecek kararlar almak gerekirse, bunu anket yoluyla, daha da doğrusu referandum yoluyla halkın eğiliminin sorulması gerekir.

1- Hükümet, Suriyeli ve Afganistanlı mültecileri geri göndermem diyor. Toplum bu durumdan hoşnut değil. Hoşnut olmadığı yapılan anketlerden ortaya çıkıyor.

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Eğilimleri Araştırması 2021 anket sonuçlarına göre; Türkiye''de beş kişiden dördü, Suriyeli göçmenlerden aşırı derecede rahatsızdır.

Halkın sığınmacılardan rahatsız olma gerekçeleri şöyledir.

* Halkın yüzde 79,4''ü, Suriyelilerin ''''Ucuz ve kaçak iş gücü'''' oldukları için Türkiye''de işsizliğe neden olduklarını söylüyor.

* Halkın yüzde 71,5''i, Suriyelilerin suça meyilli olmaları nedeni ile sorun olduklarını düşünüyor.

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi''nin "Türkiye''nin Nabzı Kasım 2014 Cumhurbaşkanlığı Sarayı, İş Kazaları, Barış Süreci Ve Sığınmacılar Sorunu" konulu araştırmasının sonuçlarına göre;

* Halkın yüzde 67''si, Türkiye''nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasını yanlış buldu.

* Yüzde 28,2''si, sığınmacılarla ilgili politikayı doğru buldu.

Yine 2021 Eylül başında açıklanan Metropoll anketinde de;

Araştırmada yurttaşlara "Sığınmacı sayısının son yıllarda artmasının nedeni hükümetin izlediği yanlış dış politikadır'' şeklindeki iddialara katılıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Bu soruya;

Yurttaşlar yüzde 65,7 oranında "Evet katılıyorum" dedi.

Yüzde 24,7 oranında "Hayır, katılmıyorum" dedi..

Üstelik bu ankette AKP''li seçmenler ve MHP''li seçmenlerden evet katılıyorum diyenlerin oranı, hayır diyenlerden daha yüksek çıktı.

Ağustos 2021 başında yayınlanan Aksoy Araştırma anket sonuçlarını göre, ''''Suriyeli sığınmacılarla ilgili gerekli temasların sağlanıp dönmeleri için koşulların oluşturulmasını isteyenlerin oranı yüzde 58,4'''' oldu. 

''Fabrikanız olsa daha ucuza çalışacak bir Suriyeli çalışan istihdam etmek ister misiniz?'' sorusuna katılanların "yüzde 64,1''i istemem" yanıtını verdi. 

Halk Suriyeli ve Afganlı sığınmacılar istemiyor. Çünkü Hükümet bu konuda dünyada alışılmış mülteci anlayışına aykırı davranıyor. Zira savaştan kaçanlar çocuk ve kadın değil, çoğu 20-30 yaş arası gençlerdir. Ülkesi için savaşmayıp kaçanları hiçbir toplum kucaklamaz.

2- Hükümet, Cumhurbaşkanlığı saraylarını ''''itibardan tasarruf olmaz'''' diye yaptı, yapmaya devam ediyor. Halk ise anketlerde bu anlayışı israf olarak kabul ediyor. 

Mamafih; Metropoll''ün 2014 yılındaki aynı anketine göre;

* Halkın yüzde 60,9''u sarayları israf olarak görüyor,

* Yüzde 32''si ise Türkiye''nin gücünü ve ihtişamını gösterdiğini söylüyor,

* Yüzde 7''si ''fikrim yok'' diyor.

Vikipedi''de tüm anketlerin ortalama oranı veriliyor. Mart ayı itibarıyla AKP''nin oy oranı yüzde 32 ve Erdoğan''ın oy oranı da yüzde 34''tür. Demek ki AKP''nin oy oranları da yukarıdaki anketler doğrultusunda düştü

AKP ve Erdoğan''ın oylarındaki düşmenin elbette ki başka nedenleri de var. Dahası kişiler ve kişilerin  özgül ağırlıkları konuşuluyor. Ama gerçekte özgül ağırlık halktır. Halkın sesine kulak vermemiş olmaları kayıplarını daha da artırdı.

Yazarın Diğer Yazıları