Halkbank hisseleri çakıldı

Halkbank hisseleri çakıldı
Halkbank hisseleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ardından tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı. Bankanın hisselerindeki düşüşler yüzde 15'e vardı.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’de Reza Zarrab’ın yargılanma süreci ile bağlantılı olarak tutuklanmasının ardından banka hisselerdeki düşüş yüzde 15’i geçerken, düşüş banka hisselerinin işlem tarihindeki en büyük günlük düşüşüne işaret ediyor.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla dün ABD’de tutuklanırken, ABD ile Türkiye arasında gerilim yaratan altın tüccarı Reza Zarrab’ın yargılanma sürecinin kapsamının genişlediğine işaret etti.

Banka hisseleri yüzde 10.61 düşüşle açılmasının ardından saat 1006’da yüzde 15.42 düşüşle 10.20 liradan hareket ediyordu.

Bankacılık endeksi aynı saatte yüzde 3’e yakın, BIST-100 endeksi de yüzde 1 civarı düşüşle hareket ediyor.

‘YATIRIMCILARLA GÖRÜŞMEK İÇİN NEW YORK’TAYDI’

Savcılığın kamuya dün açıklanan suç duyurusunda Atilla’nın 2010 yılından 2015’e kadar Zarrab ve başka kişilerle çalışarak Zarrab’ın Halkbank üzerinden bu bankayı ABD yaptırımlarına maruz bırakmadan İran hükümeti ve bu ülkedeki çeşitli kurumlara gizlice nakit ve altın sağladığı iddia edildi.

İddiaya göre Atilla ve Zarrab paravan şirket ve sahte faturalar kullanarak birçok ABD bankasının yasadışı ticareti işleme koymasını sağladı. İşlemler ABD’nin yaptırımlara istisna tanıdığı gıda ile ilgili işlemler gibi gösterildi.

New York savcı vekili Joon Kim, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’nin yaptırımları basit bir istek veya tavsiye değil, kanundur” dedi. Atilla’ya yüklenen banka dolandırıcılığı suçu azami 30 yıl, ABD yaptırımlarını ihlal suçu ise azami 20 yıl hapis ile cezalandırılabiliyor. Atilla, bankacıların verdiği bilgiye göre Halkbank’ın planladığı dolar cinsi tahvil ihracı öncesi yatırımcılarla görüşmek için New York’ta bulunuyordu.

İlgili Haberler