Halkın enflasyonu tüm zamanların zirvesinde. İşte gerçek rakamlar

Halkın enflasyonu tüm zamanların zirvesinde. İşte gerçek rakamlar
Birrleşik Kamu-İş'e bağlı Ar-Ge birimi KAMUAR'ın, pazar ve marketlerde halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı "halkın enflasyonu" araştırmasında yıllık fiyat artışı yüzde 37,6'ya ulaştı.

Gıda fiyatlarında yaz aylarında yaşanan zam yağmuru eylülde de da devam etti. Eylülde gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında artış yaşandı. Temel gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR''ın, fiyatlarını Ankara''daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı "halkın enflasyonu" araştırmasının Eylül 2021 sonuçları açıklandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık''ın duyurduğu araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulması amaçlanıyor.

Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için eylülde ağustos ayına göre yüzde 2,1 oranında daha fazla para ödedi.

Gıda fiyatlarında ocak-eylül döneminde ise yüzde 26,6 oranında artış yaşandı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 21,3, et ve balık fiyatlarında yüzde 25,6, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 21,5 oranında artış gözlendi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 24 oranında artış oldu. Bu dönemde meyve fiyatlarında yüzde 83,9, sebze fiyatlarında yüzde 19,6 oranında yükseliş kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 14,9 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 8,6 oranında artış oldu.

İlgili Haberler