Hamaney’den 8 yıl sonra bir ilk!

Hamaney’den 8 yıl sonra bir ilk!
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bugün başkent Tahran'da 2012 yılından bu yana ilk kez Cuma namazını kendisi kıldırdı.

İran Dini Lideri Ali Hamaney, 8 yıl aradan sonra ilk defa başkent Tahran'daki Musalla Cami'nde Cuma namazını kıldıracak. Cuma namazı öncesinde namazın kılınacağı camiide hutbe için kürsüye çıkan Hamaney, milyonlarca İranlı ve binlerce Iraklı'nın ABD'nin öldürdüğü Kasım Süleymani'yi uğurladığını söyledi.

Irak'taki Amerikan üslerine gerçekleştirilen misillemeyi 'Allah'ın günü' olarak tanımlayan Hamaney, ABD'nin yüzüne tokat indirdiklerini yineledi. Dini lider, Süleymani'nin komutasındaki Kudüs Güçleri'nin sınırların ötesinde savaştığını söyledi.

TRUMP İÇİN SERT SÖZLER

Sekiz yıl sonra ilk kez Cuma namazı kıldıran Hamaney, ABD Başkanı Trump'a yönelik sert ifadeler kullandı. Irak'taki saldırının ABD'nin imajını havaya uçurduğunu belirten Hamaney, ABD'li Başkan Donald Trump için soytarı ifadesini kullandı. Hamaney ayrıca, ABD'nin füzelerine hedef olan Süleymani'nin Ortadoğu'nun en güçlü komutanı olduğunu da yineledi.

Hamaney, Cuma namazını en son İslam Devrimi’nin 33’üncü yıl dönümü dolayısıyla 2012’de kıldırmıştı. Ayetullah Hameney'in kıldırdığı Cuma namazına için diğer kentlerden başkent Tahran'a binlerce insan katıldı.



‘MESAJ VERMEK İSTEDİĞİNDE YAPIYOR’

ABD merkezli düşünce kuruluşu The Washington Institute for Near East Policy’den Mehdi Halacı, dini liderin ancak önemli bir mesaj vermek istediği zamanlarda Cuma namazını kendisinin kıldırdığını ve bu açıdan sembolik açıdan çok önemli bir hareket olarak görüldüğünü söyledi.

BBC Farsça’dan Kasra Naji, Hamaney’in en son Cuma namazını kıldırdığı zaman Arap Baharı’nın en yoğun günlerinin yaşandığına dikkat çekti.

Naji, “O dönemde, hutbeyi Arapça vererek, Arap dünyasında da duyulmasını sağlamıştı. Arap coğrafyasında yaşananları İslami Uyanış olarak nitelendirerek, olaylara yön vermek istemişti. Ancak başaramadı” dedi.