Hamas, yeni siyaset belgesini açıkladı

Hamas, yeni siyaset belgesini açıkladı
Hamas lideri Halid Meşal yeni siyaset belgesini açıkladı. Yahudilere karşı bir din savaşı yürütmediklerini söyleyen Halid Meşal, "Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil Siyonist projeyle olduğunu vurgular" ifadelerini kullandı.

Filistin İslâmi Direniş Örgütü Hamas yeni siyaset belgesini Katar'ın başkenti Doha'da bir basın toplantısıyla açıkladı. Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "Siyaset belgesi Hamas'ın tüm liderlerinin içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıtmaktadır" dedi.

2007'den bu yana Gazze Şeridi'nde yönetimde olan Hamas yeni belgesinde, 1967 sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini destekleyeceklerini belirtti. Hamas'ın yeni siyaset belgesine göre, "1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulması, Filistin haklarından ödün verilmesi anlamına gelmiyor".

"MÜCADELE YAHUDİLERLE DEĞİL, SİYONİST PROJEYLE"

Hamas, Filistin'de Yahudilerin hakkı olduğuna inanmıyor ve Filistin'den Yahudileri kovmaya çalışıyordu. 1967 sınırları çerçevesindeki bir ateşkes yolunda bu hakkı kabul etmekte isteksiz değildi ancak dışarıdan gelen Yahudilerin Tarihi Filistin'deki haklarını tanımıyordu. İsrail işgâliyle çekişmesini "sınır çekişmesi değil, varoluş çekişmesi" olarak görüyordu. İsrail’e, Filistinlileri kendi diyarlarından tehcir etmeyi ve Arap dünyasının birliğini parçalamayı hedefleyen "Batılı Siyonist emperyalizm" projesinin bir parçası olarak bakıyordu. Farklı türleri ve şekilleriyle cihadın Filistin toprağının kurtuluşunun yolu olduğunu düşünüyor, İsraillilerle barış müzakerelerini zaman kaybı ve haklardan ödün verme aracı olarak görüyordu.

Son açıklamasında Hamas lideri Meşal, Yahudilere karşı bir din savaşı yürütmediklerini, Filistin topraklarını İsrail kuşatmasından kurtarmak için savaştıklarını söyledi. Meşal, "Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil Siyonist projeyle olduğunu vurgular ve Hamas, Yahudi oldukları için onlarla bir çekişme yürütmemektedir, saldırgan işgâlci Siyonistlerle mücadele etmektedir" dedi.

Hamas'ın "geniş katılımlı demokrasiye inandığını" belirten Meşal, "diyaloğa ve başkalarıyla yaşamaya açık olduklarını" da vurguladı.

"FKÖ FİLİSTİN HALKININ KORUMASI GEREKLİ ULUSAL ÇERÇEVESİDİR"

Meşal ayrıca, "Hamas, Filistinli mülteciler meselesini tasfiye etmeyi hedefleyen her türlü girişim ve projeyi reddetmektedir. Geri dönüş hakkı ne ilgâ edilir ne de eksiltilir" ifadelerini kullandı.

"Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin halkının koruması gerekli ulusal çerçevesidir" diyen Hamas lideri, "FKÖ'nün yeniden inşa edilmesine çalışılması kaçınılmazdır" diye konuştu.

Hamas belgesi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Washington'ı 3 Mayıs'ta ziyaret etmesinin ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yeni bir İsrail-Filistin barış süreci için hazırlanmasının öncesinde duyuruldu.

İsrail, 1967'de Mısır, Ürdün ve Suriye ile yaptığı savaşın sonucunda Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü ele geçirmişti. İsrail Gazze'den 2005 yılında çekilmişti.

Hamas'ın siyasi rakibi El Fetih'in lideri Mahmud Abbas, gelecekte kurulacak bir Filistin Devleti'nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kapsaması gerektiğini savunuyordu.

Filistin yönetimi bu çerçevede İsrail'le barış görüşmeleri yürütmüş ancak ABD'nin arabuluculuğundaki son müzakereler üç yıl önce çökmüştü.

1967 SAVAŞI

İsrail ve Arap komşuları arasında artan gerginlik, 5 Haziran 1967'de başlayan 6 Gün Savaşları'na yol açmıştı. Ortadoğu anlaşmazlığının çehresi bu altı günde değişti. İsrail, Mısır'dan Gazze ve Sina Yarımadası'nı, Suriye'den de Golan Tepeleri'ni aldı. Ürdün güçlerini de Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ten çıkardı. Mısır'ın güçlü hava kuvvetleri, savaşın ilk günü saf dışı bırakıldı. İsrail uçakları, daha başlangıçta Mısır hava kuvvetlerini havalanamadan yerle bir etti. Toprak kazanımları İsrail'in kontrolündeki alanı iki katına çıkardı. Zafer, İsrail ve destekçileri için yeni bir güven ve iyimserlik havası yaratıyordu. BM Güvenlik Konseyi, 242 sayılı kararı aldı. Kararda, savaşla toprak kazanımı reddediliyor, son çarpışmalarda ele geçirdiği yerlerden İsrail'in çekilmesi isteniyordu. BM'ye göre, bu savaşta 500 bin Filistinli daha mülteci hâline geldi; Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye'ye göç etti.