Hangi besin ömrümüzden kaç dakika çalıyor

Hangi besin ömrümüzden kaç dakika çalıyor
Michigan Üniversitesi’nde araştırmacılar 6 bin yiyeceğin karbon ayak izini ölçen ve besin etkisini hesaplayan bir ölçüm yöntemi hayata geçirdi.

Yediğimiz yiyecekler yaşam kalitemizi etkiliyor. Bazı yiyecekler yaşam süremizi uzatırken, bazıları ise kısaltıyor.

Diken Gazetesi’nin haberine göre; Yenilen bir hotdog insan ömrünü 36 dakika kısaltıyor.  1 porsiyon kuruyemiş 26 dakika uzatırken, fıstık ezmeli reçelli sandviç ise ömrü 30 dakika uzatıyor.

Hamburger ise 10 dakika kısaltırken, meyveler aynı sürede uzatıyor.

ABD’de yer alan Michigan Üniversitesi’nde araştırmacılar 6 bin yiyeceğin karbon ayak izini ölçen ve besin etkisini hesaplayan bir ölçüm yöntemi hayata geçirdi.  

Sağlık Beslenme Endeksi adı verilen yöntemle; yiyeceklerin, atıştırmalıkların etkisi hesaplanıyor. Bir yiyeceğin bir gramının sağlık yükünün hesaplanmasının ardından standart porsiyon boyutuna göre bir sonuç elde ediliyor.

Araştırmanın yazarları bu yönteme şu örneği  verdiler: “ Her bir gram işlenmiş ette ortalama 0,45 dakika kaybediliyor. Hotdog’un içindeki 61 gramlık işlenmiş et 27 sağlıklı dakikanın kaybolmasına neden oluyor. Buna sodyum, trans yağ gibi risk faktörleri de eklenip çoklu doymamış yağ ve liflerin faydası da hesaba katıldıktan sonra  ömürden 36 dakikanın kaybedildiği sonucuna vardık.”

Diğer yandan araştırmacılar, her gıda maddesinin vücuda farklı katkısının olduğunu kişinin bu sebeple beslenme düzenini değiştirmesine gerek olmadığını belirtti.

Örneğin et tüketen birisi günlük kalorisinin yüzde 10’unu işlenmiş et yada kırmızı et yerine kuruyemiş, sebze veya meyve ile değiştirdiği takdirde  ömrüne sağlıklı 48 dakika eklemiş olacak.

Nature’de çıkan araştırmada; gıdalar yalnızca insan sağlığına etki etmiyor aynı zamanda çevreyi de etkiliyor.

Örneğin; besin değeri yüksek somon balığı çevresel etkileri sebebiyle, tüketiminin azaltılması gereken besinlerden.

Kola ise ömrümüzden 12,5 dakika çalıyor.

İlgili Haberler