Z kuşağı kime oy vereceklerini açıkladı. 51 ilde yapılan anket açıklandı. Hangi parti birinci hangi parti ikinci oldu

Z kuşağı kime oy vereceklerini açıkladı. 51 ilde yapılan anket açıklandı. Hangi parti birinci hangi parti ikinci oldu
ORC Araştırma şirketi tarafından 51 ili kapsayacak şekilde, 2185 kişiyle yüz yüze yapılan anketin sonuçları yayınlandı. Anketin 24-29 Temmuz tarihleri arasında yapıldığı da belirtildi.

ORC Araştırma tarafından 24-29 Temmuz tarihleri arasında 51 ilde 2185 kişi ile yüz yüze yapılan anketin sonuçları yayımlandı.

Araştırmada genç seçmenler açısından ilginç verilere rastlandı.

Z KUŞAĞINA MENSUP 13 MİLYON SEÇMEN VAR

Seçimin 2023 Haziran ayında yapılması halinde yaklaşık 64 milyon vatandaşın seçmen olarak oy kullanma hakkına sahip olacağı tahmin ediliyor. Bu seçmenlerin 13 milyonunu yani yüzde 16''lık bir bölümünü Z kuşağının oluşturması bekleniyor.

2018 seçimlerinde bu oran yüzde 7 iken 2023 seçimlerinde bu rakamın yüzde 16''ya yükseleceği düşünülüyor.

HER 4 KİŞİDEN BİRİ KARARSIZ

2023 seçimlerinde sandık başına gidecek olan Z kuşağı ayrıca seçimin kaderini belirleyecek. Araştırmaya göre bu seçimde ilk kez oy kullanacak Z kuşağı mensubu gençlerin yüzde 27.0''sinin kararsızım dediği sonuçlara yansıdı.

CHP BİRİNCİ PARTİ

Çalışmaya katılan ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 22.5''i CHP''ye oy vereceğini bildirirken kararsızlar dikkate alınmadığında CHP bu sonuçla parti bazında en yüksek oy alan parti konumunda bulunuyor. CHP''yi yüzde 18.6 ile İYİ Parti takip ediyor.

CUMHUR İTTİFAKI Z KUŞAĞINI KAYBETTİ

Çalışmaya katılan ve ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yalnızca yüzde 11.9''u AKP''ye oy vereceğini belirtirken MHP''ye oy vereceklerin oranı ise yalnızca yüzde 3.4 seviyesinde.

MİLLET İTTİFAKI BÜYÜK FARK ATIYOR

İlk kez oy kullanacak seçmen tercihlerine göre Cumhur İttifakı 15.4 oy alırken, Millet İttifakı ise yüzde 41.1 seviyesinde seyrediyor.

 

 

 

 

 

İlgili Haberler