Hangisi nizami şarj

Müsabakalarda oyuncular hakemin düdüğü sonrası yaptığı hareketin omuzla yapıldığını göstermekte. Yani nizami şarj yaptığını iddia etmekte. Ancak hangi hareketin nizami şarj olduğunu bilip bilmedikleri tartışılır. Nizami şarjda karşılıklı iki oyuncunun topla oynama mesafesinde olmaları ön şarttır. Topu alma mücadelesinde iki futbolcu omuz omuza mücadele edip, topa sahip olmaya çalışacak. Yere sağlam basan topa sahip olurken, rakip oyuncu yere düşebilir. Ama oyun devam eder. Bu hal sadece omuz omuza yapılan nizami şarj için geçerlidir. Faulle neticelenen nizami olmayan şarjlar:

 1-Top oynama mesafesinde değilken, omuzla da olsa yapılanlar zamansız şarjdır ve faulle cezalandırılır.

2- Top oynama mesafesinde olsa dahi yine omuzuyla rakibin omuzuna hız alarak yapılan şiddetli şarjdır ve cezalandırılır. Futbolcunun kendi omuzuyla fakat rakibin omuzu dışında bir bölüme yaptığı şarj nizami değildir. Omuz ile arkadan yapılan şarja müsaade edilen tek pozisyon skor lehinde olan takım oyuncusunun zamana oynamak için topu köşe gönderine götürüp saklayan oyuncuya arkadan şarj yapılabilir. Bu esnada topu saklayan futbolcu eğilerek arkadan şarjı yok ediyorsa o futbolcu aleyhine endirekt serbest vuruş verilir.

Aytemiz Alanyaspor-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Bazı faul hataları olsa da genelde iyi bir yönetim gösterdi. İptal edilen Fenerbahçe golünde yardımcı Tuncay Akkın'ın bayrağı doğruydu.

Kardemir Karabük-Adanaspor

Hüseyin Göçek

Latovlevici'nin ayağına basılan pozisyon belki hakeme kapalıydı fakat penaltılık bir pozisyondu. Roni'nin penaltı beklediği pozisyonda Roni rakibinin üzerine gidip düştü ve devam kararı doğruydu. Verilen kartlar da nizamiydi.

Osmanlıspor-Bursaspor

Mete Kalkavan

Musa Çağıran'ın kalkan ayağı Batalla'nın başına geldi. Doğru bir penaltı kararı ve sarı kart. Osmanlı ceza alanında ele çarpan topa Bursaspor itirazında devam kararı doğruydu.

Gaziantepspor-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

Gaziantepli Reis'in Kasımpaşalı Otikba'nın formasından çekip düşürülüşü penaltıydı. O pozisyon dışında başka hatalı kararı yoktu.

Galatasaray-Gençlerbirliği

Fırat Aydınus

Temposu yüksek müsabakada 3 penaltı kararı da doğruydu. Bir de yardımcının bayrağını düzeltti. Tolga Ciğerci iki kez elle oynadı. Herhalde futbolcu voleybol oynadığını sanıyor. Podolski'nin topsuz alanda rakibine kartlık hareketini yardımcıları uyarmalıydı.

Atiker Konyaspor-Medipol Başakşehir

Arda Kardeşler

Medipol Başakşehir'in arzulu oyununa, antrenörü gidecek söylentileri olan Konya'nın donuk futbolu bir hakem için zor değildi. Zorlanmadan bir maç yönetti.

Çaykur Rizespor-Antalyaspor

Halis Özkahya

Kweuke'nin sarı kartı varken, topu yere vurarak hakemi protesto etmesinde çıkan 2. sarı doğruydu. Antalyaspor'un ele çarpan topta beklediği penaltının verilmemesi kararı da doğruydu

Beşiktaş-Kayserispor

Cüneyt Çakır

Bazı faul değerlendirmeleri hatası olmasına rağmen genelde iyiydi. Kayserispor'un açık ofsayttan attığı gole önce kendisine, sonra da kollarıyla yardımcı hakemi protesto eden Umut Bulut'a kart çıkartmaması doğru değildi. Aynı yardımcının Talisca'ya kaldırdığı yanlış bayrakta top iyi ki direğe vurdu. Ya gol olsaydı. Bir de her yere yatan oyuncu için oyunu durdurmak doğru değildi.

Akhisar Belediyespor-Trabzonspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Penaltı kararı doğru. Penaltı öncesi yapılan bir faulü göremedi. 3. golde avantajı iyi oynattı. Olcan'a itirazdan sarı kart doğru. Ancak Olcan'ın aleyhine verdiği iki faul de de hatalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları