Hani zatürre aşısı vardı? 15 günde bir 7 adet geliyor... Aşı olabilmek için en erken tarih 2021

Hani zatürre aşısı vardı? 15 günde bir 7 adet geliyor... Aşı olabilmek için en erken tarih 2021
65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için büyük önem arz eden zatürre aşısında belirsizlik yaşanıyor. Aşı yaptırmak için sağlık ocaklarına başvuran kişilere aşı için en erken tarih 2021 olarak verilirken; 15 günde bir sadece 7 tane aşının geldiği belirtildi.

Sonbaharla birlikte diğer virüslerin de etkili olacağını ve korona virüsle aynı belirtileri gösterdiği için sıkıntılar yaşanabileceğini belirten uzmanlar özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin zatürre aşısı yaptırmasını tavsiye ediyor. Ancak aşı olmak için aile hekimliğine başvuran vatandaşlara aylar sonrası için tarih veriliyor.

ZATÜRRE AŞISI KARABORSAYA DÜŞTÜ İDDİASI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, zatürre aşısının piyasaya zaman zaman az miktarda geldiğini fakat piyasayı rahatlatacak ölçüde verilmediğini söyledi.

Çok fazla kişi tarafından korona virüs nedeniyle zatürre aşısının arandığını belirten Çolak, geçmişte ise bu aşıların çok sık kullanılmadığına dikkat çekti. Çolak, "Piyasada bulunma konusunda bir daralma var. İlaç firmaları ile yaptığımız görüşme doğrultusunda bu ayın sonuna doğru zatürre aşılarının kısmi de olsa piyasaya verileceğini ifade ediyorlar. Grip aşıları da Ekim'in 15'i gibi piyasaya sunulacak yine firmalardan edindiğimiz bilgi bu. Dolayısıyla gripte de bir piyasa rahatlaması olacak; ama geçen yıl 1,5 milyon doz grip aşısı kullanılmıştı. Bu sene de 1,5 milyon ünitenin geleceğini ifade ediyor ilaç firmaları. Ama Covid-19 ile birlikte bunun 3-4 katı ihtiyaç çıkacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte hem zatürrede hem de grip aşısında ciddi bir sıkıntı kapıda bekliyor" dedi.

350 TL'LİK AŞI KARABORSADA 1000 TL

Şu an piyasada bulunamayan zatürre aşısının karaborsaya düştüğü belirtildi. 350 TL'lik ilacın 1000 TL'ye yükseldi ve eylül-ekimde gelecek aşılar için her eczanede 200-300 kişilik isim listeleri oluştu. Ayrıca eczanedeki sırasını 1000 TL'ye satan kişiler olduğu iddiaları gündemde.

ZATÜRRE NEDİR?

Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu), kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır.  Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

65 yaş ve üzeri olanlar,Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,  Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,Kronik alkon alanlar,Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,Kanser tedavisi olanlar,Sigara içenler,Organ nakli geçirenler,Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.