Harekât veya tavşana kaç tazıya tut politikası!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a gece hava harekâtı yapması, hedeflerin yok edilip edilmemesinden ayrı olarak ele alınacak kadar önemli bir olaydır. Çünkü TSK, ilk defa bu yoğunlukta gece hava harekâtı yapmıştır.
ANKA’nın haberine göre operasyona Diyarbakır ve Malatya’nın dışında da diğer üslerden uçaklar katıldı.  Batı illerindeki üslerden operasyona katılan uçaklara hava yakıt ikmali de yapıldı, bu çerçevede operasyona İncirlik’te konuşlu tanker üst komutanlığı da destek verdi.
Bundan önceki harekâtlar tatbikat niteliğinde idi. Gerçi son harekât da tatbikat sayılabilir. Çünkü karşı tarafın hava gücü yoktur. Bir terör örgütüdür. Hava harekâtı bittikten sonra topçu ateşine cevap verecek gücü de yoktur.

* * *

Bölgeyi işgal altında bulunduran ülke olan ABD’ye harekâttan önceden bilgi de verilmiştir. Nitekim ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schalow, Türk savaş uçaklarının Kuzey Irak’ta gerçekleştiği operasyon için ABD’den onay istemediğini belirtti ve  “Bu operasyonu yapmak, Türkiye’nin kararıdır ve bize önceden bilgi verildi”  dedi. Operasyonun ABD’den alınan istihbarat ile gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda bilgi vermeyen Schalow, Başkan George W. Bush’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray’daki görüşmesi sırasında PKK ile mücadele için Türkiye ile istihbarat paylaşımı konusunda çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye ile birlikte bu çalışmaları sürdüreceklerini söylediğini hatırlattı.
Amerikalılardan bir istihbarat alınmakla birlikte sadece bu verilerle yetinilmediği  “geniş ve uzun süreli bir çalışma yapıldığı” anlaşılıyor.
ANKA, “PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan ile örgütün silahlı kanadının sorumlusu olduğu bilinen Behoz Erdal kod adlı Feyman Hüseyin’in Avrupa ve Kuzey Irak içinde PKK’lılarla uydu telefon ve telsizle yaptığı görüşmelerden bulunduğu yerlerin belirlendiğini”  ve bu istihbaratın ardından harekâtın başladığını belirtiyor.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu operasyonun Amerika Birleşik Devletleri’nin verdiği istihbarat doğrultusunda yapıldığını, istihbarat desteğinin devam etmesi halinde operasyonların devam edeceğini bildirdi! Kamuoyunda ABD’ye karşı olan güvensizliğin operasyon sonrası kırılacağını beklediğini belirten Loğoğlu,  “İlişkiler hem askeri, hem diplomatik alanda daha kapsamlı olarak devam edecek”  dedi.

* * *


Türkiye operasyonda çok gecikmiştir. Terör örgütü bu süre içinde kendi tedbirlerini herhalde almış, Kuzey Irak içine dağılmıştır. Dağda kalan unsurları da operasyondan haberdar olduğu için saldırıyı mağaralarda beklemiştir.
Amerikalıların  “tavşana kaç tazıya tut”  politikası takip ederek karşı tarafa da bilgi vermesi ihtimali bir tarafa, Diyarbakır’dan uçaklar havalanır havalanmaz haberin Kandil’e ulaştığı bir gerçektir. Haberleşmenin kesildiğine dair bir bilgimiz de yok. Zaten haberleşme kesilse, bu da olağanüstü bir olay olacağının habercisidir.
TRT-2 de olayı belli bir saatten sonra naklen verdi! 
Dediğim gibi ben başarılı bir gece hava harekâtı yapılmasını önemli buluyorum.
Terör örgütü ise hava operasyonlarıyla yok edilemez.

Yazarın Diğer Yazıları