Haşim Kılıç da etnik gruplara özerklik mi istiyor?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” ilk 3 maddesine “pozitif” olarak dokunulabileceğini söyledi.
“Üç madde donarsa Anayasa donar”  diyen Kılıç, bunun evrensel hukuka aykırı olduğunu iddia etti.
İşte budur!
“Federasyonu tartışalım” diyen Turgut Özal’ın seçtiği Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın yapacağı budur.
Zaten daha önce de 2008 yılı Kasım ayında, Haşim Kılıç’ın atadığı raportör Osman Can’ın Anayasa’nın değiştirilemez maddelerini tartışmaya açmasından sonra Başkan Haşim Kılıç da aynı mesajı vermişti.
Bilkent Üniversitesi ve Alman istihbaratı BND’nin güdümündeki Alman Uluslararası Hukuki İşbirliği Vakfı’nca birlikte düzenlenen  “Anayasalardaki değiştirilemez ilkeler”  konulu toplantıda konuşan Haşim Kılıç,  “Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde konu olarak biz de bunu tartışmayı düşünüyoruz. Ancak bu konuda ne kadar cesaretli olabilirim, o konuda biraz endişeliyim” demişti.
O zaman da söylemiştik ama bugün daha net bir şekilde ortaya çıktı ki Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesini, ABD ve AB dışında PKK ve onun türevi olan siyasi partiler istemektedir.
Tek fark, Haşim Kılıç’ın, şimdi bu sözleri, PKK’nın özerklik taleplerinin yoğunlaştığı bir ortamda tekrarlamasıdır..

* * *

2004 yılı Aralık ayında, Paris Kürt Enstitüsü’nün Kürtler adına “Özerklik istiyoruz” ilanlarını yayınlamasından sonra DEHAP Gençlik Kolları da ikinci cepheyi Diyarbakır’da imza kampanyası ile açmıştı. İmzacılar, Anayasa’nın, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir” ifadelerinin yer aldığı ve değiştirilemez 3. maddesiyle 42 ve 66. maddelerinin değiştirilmesini istiyordu..
Dilekçede, “Ulus tanımı, coğrafi bütünlük temelinde düzenlenmelidir. Türkiye ulusu kavramı etrafında bütün halkların kimlikleri anayasal yurttaşlık esasına kavuşturulmalı. Devletin dili olmamalı” deniliyordu.
Yani Türkiye’nin etnik kimliklerden oluşan bir federasyon haline getirilmesi isteniyordu.
Oysa Türkiye’yi Türkiye yapan bu ilkelerdir.
İşte geçtiğimiz dönemde Atatürk ve Türk Silahlı Kuvvetleri bu sebeple yıpratıldı..

* * *


Prof. Ergun Özbudun ve ekibi tarafından hazırlanan Anayasa taslağı da değiştirilemeyecek maddeleri değiştirme girişimiydi. O zaman Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sadece ilk üç maddenin değil Anayasanın temel ilkeleri gösteren başlangıç kısmının da değiştirilemeyeceği ve metin dışında bırakılamayacağı uyarısında bulunmuştu.
Yalçınkaya, Anayasa’nın diğer maddelerinde yapılacak değişikliklerin de başlangıç kısmı ve ilk üç maddede belirtilen temel ilkelere aykırı olamayacağını belirtmişti.

* * *


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise devletin ülkesi ve milleti ile bölünmezliğini vurgulamak için Alparslan’ın Anadolu’da ilk fethettiği Anı’da Cuma namazı kılmasından 946 yıl sonra aynı yerde Cuma namazı kılarken “Türk milleti parçalanmak için Anadolu’ya gelmedi. Gerekirse yeniden fetih için yollara düşeriz” dedi.
Burada düşen kale Anayasa Mahkemesi’dir, devletin bütün kurumlarıdır.. Fetih buralardan başlatılmalıdır.
Burada hazin olan, Türk devletinin hukukunu korumakla görevli olan bir kurumun başına getirilen kişinin, Türk devletinin temellerine saldırmasıdır. Yüce Divan’ın başkanı, Yüce Divanlık suç işlemektedir.

Yazarın Diğer Yazıları