Hastalıklar akıllı telefonlar ile teşhis edilebilecek!

Hastalıklar akıllı telefonlar ile teşhis edilebilecek!
Akıllı telefonların gelişimi hız kesmeden devam ederken, yapay zekalı uygulamalar da kendisine bu mobil cihazlarda gelişme alanı buluyor. Birçoğumuz akıllı saatlerle beraber akıllı telefonları sağlık izlemesi yapmak için kullanıyoruz.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, yapay zeka destekli bir uygulama üzerinden akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar sayesinde doktorlardan bir yıl önce göz hastalıklarının teşhisi yapılabiliyor.

Yapay zeka destekli bu algoritma binlerce fotoğraf ile eğitilmiş öğrenen bir algoritma. CRADLE adı verilen uygulama sayesinde göz hastalıklarının erken teşhisi sağlanıyor. Doktorlardan önce teşhis koyabilen bu cebinizdeki göz doktoru, doktora gitmeden önce çocuğunuzun göz hastalığının izlemesini yapabilmeniz için bir fırsat sunuyor.

Android ve iOS cihazlarda kullanılması için geliştirilen bu uygulama çekilen fotoğraflarda ”Beyaz göz” detayını arıyor. Bulduğunda ise bunu belirten cihaz, bu yansımanın katarakt mı yoksa başka bir göz hastalığı mı olduğunu size tanımlıyor.

Bilim insanları yarısı göz hastalığı olan 40 çocuğun yaklaşık 53 bin fotoğrafıyla uygulamayı test etti. Algoritma daha doktorlar tanı koymadan yaklaşık 1 yıl önce 16 vakayı tespit edebildi.