Hatalı kırmızı kartlar

Fenerbahçe-Malatya müsabakasında hakemin Gökhan Töre'ye gösterdiği ikinci sarıdan kırmızı kart hatalıydı. Birincisi sadece faul, ikincisinde faul bile yok. Ancak Emre'nin yüzünü tutmasına kandı ve ikinci sarıdan kırmızıyı gösterdi. Yıllardır söylüyorum; 'Düşene değil, düşürene bakın' çünkü ihlali yapan odur. Düşen oyuncu sizi aldatır. Maç 11'e 11 devam etse skor böyle olur muydu acaba. Başakşehir-Galatasaray maçında da Visca'nın ikinci sarı kartı ağır bir karardı. Beşiktaş-Konya müsabakasında Rıdvan gol pozisyonundaki Konyasporlu oyuncunun arkasından koşup topu ondan kurtaracak vuruşu yapıyor. Top korner de olur, gol de olur kaleciye de gider. Bu vuruş kaleciye verilmiş bir pas değildir. Kuralın ruhu yapacak çok şey varken, onları yapmayıp ayağıyla topu kaleciye verir o da elle oynarsa cezalanır.

Trabzonspor-Ankaragücü maçında ceza alanında Pereira bırakın topun eline çarpmasını rakibini açıkça itiyor. Kuralda itmenin ceza olduğu kesin. Aynı maçta Trabzonsporlu Bilal, rakip ceza alanında sarılıp düşürülüyor. Bu hareketler ceza alanı dışında yapıldığı zaman hemen cezalandırılıyor. Kurallar unutulur oldu artık. Adı üstünde, ceza alanı. Televizyonlarda maçları yorumlayanlar, burayı herhalde cezasızlık alanı olarak görüyorlar. FIFA golü attırmak için kurallarda değişikliğe gidiyor. Televizyonlarda ise aksi görüşler savunuluyor. İkinci sarı kartlar için hakemlerin hocası Ullenberg, "Aydan bakıldığında bile ikinci sarı kartı doğru ve tartışmasız olmalı" der. Bu hafta bu konuda çok hatalar yapıldı. Kritik haftalara girdik, hakemler çok daha dikkatli olmalı. Bir de şunu anlamıyorum. Kornerlerde, hakem uyarıyı yaparken, tutanı ve tutulanı beraber çağırıp ikaz ediyor. Tutulan niye çağrılırki. Futbolu çirkinleştiren ikaz edilmeli, tekrarında da kart gösterilmeli.

Beşiktaş-Konya

Zorbay Küçük

Konyasporlu Hadziahmetovic kontrolsüz bir şekilde rakibin bilek üstüne basıyor. Sarı kart, VAR'dan Ümit Öztürk'ün uyarısıyla kırmızıya dönüştü. Doğrusu da buydu. Vida'nın benzer pozisyonunda sarı kart çıktı. Bu kez VAR'dan uyarı gelmedi, oysa Vida da kırmızı görmeliydi.

Fenerbahçe-Malatya

Ali Şansalan

İyi götürdügü müsabakada Gökhan Töre'ye gösterdiği birinci sarı kart sadece fauldü. İkinci sarı kartta ise faul bile yok. Yanlış bir kırmızı kart. Bu kırmızı kart yaşam mücadelesi veren Malatyaspor'un çok canını yakabilir. Emre'nin de itirafı var. Bence Federasyon bu kartı iptal etmeli.

Göztepe Alanya

Y. Kemal Uğurlu

90 dakikanın genelinde yönetimi iyiydi. İptal edilen Göztepe golünde kaleciye yapılan faulu iyi tespit etti.

Trabzonspor-Ankaragücü

Abdülkadir Bitigen

Verilen penaltıda Pereira koluyla rakibi kontrol ederken uzaktan vurulan topta, omuz üstünde kolla buluşuyor ve penaltı doğru. Zaten IFAB, böyle omuz üstü pozisyonlarda hareket istem dışı da olsa penaltı verileceğini açıkladı.

Sivasspor-Kayserispor

Mete Kalkavan

Yatabare'nin düşürülüşüne penaltı kararı doğru. Hakemin ceza alanı dışında verdiği faule VAR'ın içerde demesi tartışılacak bir pozisyondu.

Çaykur Rize-Y. Denizli

Cüneyt Çakır

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Gaziantep FK-Antalya

Serkan Tokat

Hakan Özmert'in iki sarı kartı da doğru. Hakemin Antalya lehine verdiği penaltıda VAR'dan uyarı geldi. Çünkü futbolcunun kendi vurduğu top koluna gelmişti. Tekrar seyretmesine rağmen penaltı kararında ısrar etmesi yanlıştı.

Başakşehir-Galatasaray

Ali Palabıyık

Ligin zirvesini ilgilendiren iyi götürdüğü maçta kartlarda hatalar yapıldı. Visca'nın ikinci sarısı ağır bir karardı. Ayrıca Başakşehirli Mahmut ve Galatasaraylı Saracchi'ye ikinci sarılar çıkmalıydı. Demba Ba'nın Belhanda'yı arkadan itmesi penaltılıktı. Nedense bizde bu hareketler hep devam ettiriliyor.

Gençlerbirliği-Kasımpaşa

Halis Özkahya

Kasımpaşa'nın net bir sonuçla galip geldiği karşılaşmada bazı faul değerlendirmelerinde hataları olsa da genel yönetimi iyiydi.

Yazarın Diğer Yazıları