Hatay'da tarihi Meclis binasının içler acısı hali

Hatay'da tarihi Meclis binasının içler acısı hali
Hatay'ın, Türkiye'ye katılma kararının alındığı tarihi Meclis Binası'nın yıllardır künefeci olarak kullanılması tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Erdem AVŞAR / Yeniçağ

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün son nefesine kadar Türkiye topraklarına katmak için çalıştığı Hatay''da, tarihi Meclis Binası''nın son hali dikkat çekti.

Restorasyon çalışmalarının ardından 2008 yılında yeniden açılan Hatay Antakya''da Asi Nehri''nin kenarındaki tarihi binanın bir kısmı künefeci olarak tahsis edilmişken bir bölümü ise küçük esnafın kullanımına açılmış durumda. Binanın daha önceden sinema olarak kullanılan bir bölümü ise kültür merkezi olarak kullanılmaya devam ediyor.

1. Dünya Savaşı''nın ardından düşman işgaline uğrayan şehirde Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında sinema salonu olarak inşa edilen bu bina daha sonra Hatay Devleti tarafından meclis binası olarak kullanıldı.

Mustafa Kemal Atatürk''ün vefatından kısa bir süre önce Fransa''nın yönetimden çekilmesi ve Meclis kurulması kararının ardından Hatay Cumhuriyeti ilan edilmişken, aradan geçen bir yıl aranın ardından tarihi binada yapılan oylama ile Hatay 23 Haziran 1939''da Türkiye''ye katılmıştı.

Bir tarihe tanıklık eden bina ise sinema salonu olarak kullanıldığı yılların ardından 2008''de yeniden açıldı. Tarihi Meclis Binası geçirdiği restorasyonun ardından restoran ve kültür merkezi olarak kullanılmaya başlandı.

İlgili Haberler