Hava kirletme izni şirketlerin baskısıyla mı yeniden gündeme geldi?

Hava kirletme izni şirketlerin baskısıyla mı yeniden gündeme geldi?
TBMM’de 4. fefa gündeme gelen hava kirletme izninin şirketlerin baskısıyla yeniden gündeme geldiği belirtilirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu şirketler milletvekillerinden daha mı kudretli? Meclis namusunu korumak zorunda” şeklinde konuştu.

TBMM’de geçen yasama yılında tüm partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılmasına rağmen 4. defa gündeme gelen ve termik santrallere havayı kirletme izni veren düzenlemenin şirketlerin baskısıyla yeniden gündeme alındığı iddia edildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu şirketler milletvekillerinden daha mı kudretli? Meclis namusunu korumak zorunda” dedi.

TBMM’de, geçen yasama yılında bütün partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılan ve bir daha gelmemesi konusunda anlaşmaya varılan, termik santrallara havayı kirletmelerine imkân veren düzenleme, şirketlerin baskısıyla tekrar torba yasaya girdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu şirketler milletvekillerinden daha mı kudretli? Meclis namusunu korumak zorunda” diye konuştu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen dijital hizmet vergisini düzenleyen yasaya, alakası olmamasına karşın termik santralların havayı kirletmelerine olanak sağlayan bir ekleme yapılmıştı. Söz konusu düzenlemenin TBMM’de Şubat 2019 tarihinde, 5 partinin uzlaşmasıyla genel kurul gündeminden çıkarılan ve bir daha getirilmeyeceği konusunda anlaşmaya varılan düzenleme olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP’li Özel, 13 termik santrala 4. kez havayı kirletme izni verilmesini öngören düzenlemenin, TBMM’deki 5 siyasi partinin iradesine karşın yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi. Özel, “Bu kudretli şirketler, Saray’da kimleri ikna ettilerse, milletvekillerinden güçlü, grup başkanvekillerinin imzalarından güçlü olacaklar ki, 2.5 yıllık uzatma almışlar. AKP iktidarı vatandaşlarımızın sağlığından yana değil, Türkiye’deki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 17-18’ini karşıladığı belirtilen bu 13 santralı işleten şirketlerden yana taraf olmaktadır. Meclis’in namusunu korumak için tüm siyasi partileri, bu düzenlemenin torba yasadan çıkarılmasına çağırıyoruz” diye konuştu.