Hava kirliliği ruh hastalıklarını tetikliyor

Hava kirliliği ruh hastalıklarını tetikliyor
Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmalar hava ile ruh sağlığı arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre kirli hava ruh sağlığımızı bozuyor.

Chicago Üniversitesi'ndeki bilim insanları ABD ve Danimarka'nın nüfus verileri üzerinden bir araştırmaya imza attılar. Bu araştırma hava kalitesinin sağlık problemleriyle ilişkisini araştırıyor. Bu araştırmanın sonucuna göre hava kalitesinin düşük olduğu, yani hava kirliliğinin yoğun yaşandığı ülkelerde yaşayan insanlar, temiz havaya sahip ülkelerde yaşayanlara göre bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sağlık problemlerini daha çok yaşıyorlar.

Bilim insanlarına göre ruh hastalıklarının birden fazla tetikleyicisi var. Ancak hava kirliliğinin de bir tetikleyici olduğu bilgisine yeni ulaşıldı. Hayvanlarla yapılan deneylerde hava kirliliğinin beyni etkileyebildiğini, iltihaba sebebiyet vererek depresyona benzeyen belirtilere neden olabildiği sonucu elde edilmiş. Araştırmacılar bunun insanlarda da aynı şekilde gerçekleşebileceğine inanıyorlar.

Çalışmalarda, yüksek hava kirliliğine maruz kalmanın Danimarkalı hastalar arasında şizofreni ihtimalini iki kattan fazla artırdığı, ayrıca kişilik bozukluğu, depresyon ve bipolarlık gibi vakaları da sıklaştırdığı tespit edildi. Ancak bazı bilim adamları elde edilen bu bulguların sebebinin hava kirliliği değil başka şeyler olabileceğini de söylüyorlar.