Hava kirliliğinin koronaya şok etkisi

Hava kirliliğinin koronaya şok etkisi
Dünya üzerindeki bazı kentlerdeki hava kirliliği, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Hava kirliliğinin, tüm dünyanın mücadele ettiği korona virüs salgınına etkisi de ortaya çıktı. ABD'de yapılan bir araştırma, kentlerdeki hava kirliliğine uzun süreli maruz kalmanın, yeni tip korona virüsü (Covid-19) daha ölümcül hale getirebileceğini gösterdi.

ABD'de yapılan bir araştırma, kentlerdeki hava kirliliğine uzun süreli maruz kalmanın, yeni tip korona virüsü (Covid-19) daha ölümcül hale getirebileceğini gösterdi.

ABD'DE ARAŞTIRILDI

EurekAlert internet sitesinin haberine göre, sonuçları "The Innovation" dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, ocak ayından temmuza kadar ABD'de 3 bin 122 bölgede, kentsel hava kirliliğine yol açan PM2,5 partikülleri, azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dahil kirleticilerin seviyesini analiz etti.

ÖLÜM ORANLARI İNCELENDİ

Araştırmacılar, hava kirleticileriyle Covid-19 arasındaki ilişkinin yanı sıra Covid-19 teşhisi konulan kişiler arasındaki ölüm sayısı (vaka-ölüm oranı) ile nüfustaki Covid-19'a bağlı ölüm sayılarını (ölüm oranı) inceledi.

KORONA ÖLÜM ORANI İLE İLİŞKİLİ

Analiz edilen kirleticilerden NO2 ile kişinin Covid-19'dan ölme olasılığı arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna dikkati çeken araştırmacılar, havadaki NO2 miktarında milyarda 4,6 parça (ppb) artışın, Covid-19'a bağlı ölümcül vaka ile ölüm oranlarında sırasıyla yüzde 11,3 ve yüzde 16,2 artışla ilişkilendirdi.

Araştırmada ayrıca PM2,5 ile ölümcül Covid-19 vaka oranı arasında önemli bir ilişki gözlemlendi. Öte yandan O3 ile ölümcül Covid-19 vaka oranı arasında kayda değer bir ilişki tespit edilmedi. 

İlgili Haberler