Havalar ısındı karıncalara dikkat! Çıktıkları yerlere biraz serperseniz...

Havalar ısındı karıncalara dikkat! Çıktıkları yerlere biraz serperseniz...
Bu kadar faydası olduğuna çok şaşıracaksınız

Afrika'dan Osmanlı'ya oradan da Avrupa'ya taşınan kahve, bugün dünyanın en fazla tüketilen içeceklerinden biri. Güzel bir yemeğin üzerine içilen bir fincanın yerini de hiçbir şey tutamaz.

s-9fe4dfb40fe01f765e4fdd4caeb66ef91d6d0928.webp

Peki kahvenin birçok farklı işe yaradığını da biliyor muydunuz? İşte okuyunca çok şaşıracağınız bazı ilginç gerçekler...

Mutfaktan başlayalım... Kahveli tatlıları hepimiz biliyoruz ancak ana yemeklerde de kahve kullanabilirsiniz. Örneğin bir tencere yahniye 1 fincan kahve eklemek hem rengini koyulaştırır hem de benzersiz bir aroma kadar.

5eb024f4c03c0e13489c28e1.jpg

Kahveyi aynı zamanda etlerin marinasyonu için de kullanabilirsiniz. Örneğin 2 yemek kaşığı dövülmüş kahve çekirdeği, 1 yemek kaşığı dövülmüş tane karabiber, 4 shot espresso, 1 su bardağı sıvı yağ ve 1 tutam tuzu karıştırıp hazırladığınız marine sosu etinize daha önce hiç tatmadığınız bir lezzet katabilir.

Kahveden buzdolabınızın içindeki kokuları gidermek için de faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken taze çekilmiş kahveyi bir kase içinde buzdolabına yerleştirmek. Kahve kokuyu içine hapsedecek.

5eb02799c03c0e13489c2903.jpg

Eğer mutfak lavabonuzun içinde bir çöp öğütücü varsa, buradan yükselen kötü kokuları gidermek için de kahveden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kahve telvesi, tuz, karbonat ve beyaz sirkeyi bir kasede karıştırıp bu malzemeden ufak toplat yapmak. Bu topları bir süre dondurduktan sonra çöp öğütücüye atıp soğuk suyla duruladığınızda kokudan eser kalmayacak.

5eb024f4c03c0e13489c28e3.jpg

Kahve kullanarak leke de çıkarabilirsiniz. Fincanlarınızın dibinde kalan çay ve kahve lekelerini ıslattığınız bir kahve filtresi ve biraz kahve telvesiyle kolayca kazıyıp çıkarabilirsiniz. Kahve telvesi ayrıca lavabo ya da ızgara temizliği gibi alanlarda da işe yarar. Aynı şekilde tencere ve tavaların dibinde kurumuş kalmış lekeleri de üzerine biraz kahve serperek kolayca temizleyebilirsiniz.

5eb024f5c03c0e13489c28e9.jpg

Eğer evde kompost yapıyorsanız öğütülmüş kahve çok işinize yarar çünkü çok zengin bir azot deposudur. Tek yapmanız gereken kahveyi toprağın üzerine serpiştirip karıştırmak.

Kahvenin azot zengini olması iyi bir gübre olduğu anlamına da gelir. Saksı bitkilerinin topraklarını değiştirirken içine biraz kahve ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu hem bitkinizin büyüyüp serpilmesini sağlayacak, hem de zararlı canlıları bitkinizin toprağından uzak tutacak.

5eb024f4c03c0e13489c28e5.jpg

Özellikle evde sebze yetiştiriyorsanız kahvenin bu yönü çok işinize yarayabilir. Havuç ve turp gibi kök sebzeler kahveli toprakta kocaman olur ve sağlıkla büyür. Aynı şekilde mantarı da kahve üzerinde kolayca yetiştirebilirsiniz.

Kahvenin sabahları uyandırma özelliğini herkes bilir ancak kahvenin baş ağrısına da iyi gelebileceğini biliyor muydunuz? Yapılan bilimsel bir araştırmada migren ağrısı çeken deneklerin bir kısmına bir ağrı kesici, bir kısmına kafein, bir kısmına ise plasebo verilmiş. Kafein verilen hastaların ağrılarında gerçek ağrı kesici verilenler kadar hafifleme gözlenmiş. Denemeye değer...

5eb024f3c03c0e13489c28c9.jpg

Kahveyle koyu renk ahşap mobilyalarınızdaki çizik ve çatlakları tamir edebilirsiniz. 2-3 yemek kaşığı kahveyi biraz suyla karıştırıp macun kıvamına getirin. Eğer tahtanız kırmızı tonlardaysa birkaç damla da iyot ilave edin. Bu macunu çatlağın üzerine plastik bir bıçakla sürün. Kenarlarını ıslak bezle silip kurumasını bekledikten sonra üzerini vernikleyin. Yeni gibi olduğunu göreceksiniz.

Mobilyanızın görünüşünü değiştirmek için de kahveden faydalanabilirsiniz. Bir demlik dolusu kahveyi en az 2 gün dinlendirin. Ardından kahveyi temiz lekesiz ahşabın üzerine bir boya fırçasıyla güzelce sürün. Bir gece boyunca kurumasını bekleyin. Ahşabın rengi ne kadar koyulaşsın istiyorsanız bu işlemi o kadar kez üst üste tekrarlayın.

5eb024f2c03c0e13489c28c3.jpg

Kahve sadece ahşap için değil kumaş ve kağıtlar için de kullanılabilecek oldukça pratik bir boyar maddedir. Özellikle kağıtta eskitilmiş görüntüsünü kahve kullanarak kolayca yakalayabilirsiniz.

Evinizde yaşayan kedi köpek gibi hayvanların bıraktığı kokulardan şikayetçiyseniz kahve yine en büyük yardımcılarınızdan. Bir fincan taze çekilmiş kahveyi döküp bir tavada düşük sıcaklıkta ısıtın. Kahvenin kokusu çıkmaya başladığında tavayı ocaktan alıp kokunun olduğu odaya götürün ve bırakın. Kahve soğurken kokuyu da alıp götürecektir.

5eb024f3c03c0e13489c28d5.jpg

Kahve aynı zamanda ev hayvanları için pire tozu vazifesi de görür. Minik dostunuz pirelendiğinde kimyasallarla müdahale etmek istemezseniz, tüylerini şampuanla yıkayıp üzerine kahve sürmeyi ve durulamayı deneyebilirsiniz. Ancak kahve telveleri hayvanlar için zehirli olabilir, bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

5eb024f3c03c0e13489c28cf.jpgEğer balık tutmayı seviyorsanız kahve balık tutarken işinizi kolaylaştırabilir. Çünkü balık yemi olarak kullanılan kurtlar kahveyi çok severler. Kurtlara biraz kahve yedirdiğinizde kokuları balıklar için daha çekici hale gelir.

5eb024f3c03c0e13489c28d9.jpg

Kurtlar kahveyi sever, karıncalar ise kahveden nefret eder. Eğer evinizi karıncalar bastıysa ve bu küçük canlılardan kimyasal kullanmadan kurtulmak isterseniz, karıncaların çıktığı yere biraz kahve telvesi serpebilirsiniz.

Otomobilinizin güzel kokması için ihtiyacınız olan ufak bir kase öğütülmüş kahve. Kaseyi devrilmeyeceği bir yere koyun ve keyfinize bakın. Kahve otomobilinizin içindeki kötü kokuları hemen absorbe edip geriye mis gibi kendi kokusunu bırakacak.

 

Gözaltı torbalarınızdan kurtulmak için kahveden faydalanabilirsiniz. İçeriğindeki yüksek antioksidan ve kafein sayesinde göz çevresinde yaşlanmayı ve torbaları önleyen kahveyi şöyle kullanabilirsiniz: Kahve telvesine Hindistan cevizi yağı ya da su ekleyip macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışımı göz altlarınıza sürüp 10 dakika beklettikten sonra durulayın. Bu işlemi gerek gördüğünüz sıklıkta tekrarlayabilirsiniz.

Kahve cilt maskesi yapmak için de çok işe yarar bir malzemedir. Kahve telvesini yüzünüze hafifçe bastırarak sürerseniz ölü derilerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ardından ılık suyla durulamanız yeterlidir.

 

Cilt maskesinin yanı sıra selülitin neden olduğu portakal kabuğu görünümünden de kahve yardımıyla kurtulabilirsiniz. Kahve telvesini suyla ya da Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp haftada iki kez 20 dakika boyunca selülitli bölgeye sürdüğünüzde kan dolaşımı hızlandığı için selülitte azalma görülecektir.

Demlenmiş koyu kahveyi temiz ve kuru saçınıza sürerseniz bir süre sonra saçlarınız pırıl pırıl olacaktır. Kahveyi saçınıza sürüp 20 dakika kadar bekletin. Bu işlemi bir hafta boyunca her gün yapın ve pırıl pırıl saçların tadını çıkarın.

 

Saç derisine sürülen kahve telvesi ise kan dolaşımını hızlandırıp saçınızın daha çabuk uzamasını sağlama etkisine sahiptir. Saçınızı şampuanlamadan önce bir avuç kahve telvesini saç derisine sürüp elinizle masaj yapın. Birkaç dakika beklettikten sonra şampuanla yıkayıp durulayın. Bunu haftada bir ya da iki kez yapmanız yeterlidir.