‘Havayı kirletme izni’ yeniden gündemde

‘Havayı kirletme izni’ yeniden gündemde
TBMM'deki tüm siyasi partilerin ortak kararıyla geri çekilen 'Havayı kirletme izni yeniden gündeme geldi. Teklif yasalaşırsa, 13 termik santral 2022 yılına kadar havayı kirletebilecek.

Çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini 2013 yılından bu yana gerçekleştirmeyen 13 termik santral için ‘Havayı kirletme izni’ dördüncü defa gündeme geldi. Daha önce tüm siyasi partilerin ortak kararıyla geri çekilen madde yasalaşırsa, santraller 2022’ye kadar havayı kirletecek.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında “havayı kirletme izni” olarak nitelendirilen madde yeniden görüşüldü ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edildi. Maddeye göre, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar gerekli yatırımları yapıp önlemleri almadığı için önümüzdeki yıl başında kapatılması gereken 2’si kamuya 11’i özel sektöre ait 13 termik santrala 2.5 yıl daha ek süre verilecek. Bu santrallere daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti.

Yasa teklifinin verildiği 13 santral şunlar:

1 Çanakkale / 18 Mart Çanakkale

2 Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A

3 Kütahya / Tunçbilek

4 Kütahya / Seyitömer

5 Manisa / Soma

6 Sivas / Kangal

7 Zonguldak / Çatalağzı

8 Ankara / Çayırhan

9 Muğla / Yeniköy

10 Muğla / Kemerköy

11 Bursa / Orhaneli

12 Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B

13 Muğla/ Yatağan

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan “Kara Rapor” adlı çalışmaya göre, en eski santrallerden Afşin Elbistan’ın bulunduğu Kahramanmaraş, yüzde 25,1’le, hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde olarak en fazla olduğu ikinci il. Yedi santralin bulunduğu Zonguldak’ta ise 2018’de yapılan ölçümler, PM10 değerlerinin DSÖ’nün sınır değerlerinin üç katı olduğunu ortaya koymuştu.