Havuz medyasından Erdoğan'a yağcı sorular

Havuz medyasından Erdoğan'a yağcı sorular
Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorulardan sadece iki tanesini seçtik, dinleyin karar verin...

Cumhurbaşkanı Erdoğan  TRT''de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sabah''ın Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu''nun ve TRT moderatörü yapan Betül Soysal Bozdoğan''ın taraflı soruları dikkat çekti.

İşte hükümete yakın medyada çalışan gazetecilerin soruları ve Erdoğan''ın o sorulara verdiği yanıtlar...

Sabah''ın Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu: Siz klasik ekonomisinin sahipleri bakımından önemli bir iddiayı ortaya koyuyorsunuz. Ekonomide tek bir model olmadığını ve Türkiye''nin farklı bir yazılımla yoluna devam edeceğini söylüyorsunuz. Bu sizin güçlü, kararlı, iredeli tutumuzdan da beslenen özellikli bir durumu da ifade ediyor. Bir yandan da çok enterasan bir süreçteyiz. Pandeminin artçı şoklara devam ediyor. Sizin ekonomik politikalarınıza karşı kur atarları üzerinden sistem başka bir yere doğru evrilmek isteniyor. Küresel sistemde enflasyon artıyor. Türkiye''de benzer bir tablo var. Seçim de yaklaşıyor. Böyle bir tabloda özellikle üreten kesim için yönetilebilir kılınması için bir paketiniz var mı?

Böyle bir şeyin olmaması mümkün mü tabii ki var... 

Bizim ekonomiden büyüme tahminimiz asgari 10 ama bu 10''un üzerine de çıkabilir. Hep söylüyorum faiz sebep enflasyon sonuçtur. Faizi lu an düşürüyoruz. Enflasyonunda düştüğünü göreceğiz.

Betül Soysal Bozdoğan: Klasik tabirle söylemde bu model zengini daha zengin yapmayı hedeflemiyor. Ülkenin zenginliğini tüm katmanlara yaymayı amaçlıyor. Bu amaç başarıya ulaşacak mı?

Erdoğan''ın bu soruya yanıtı ise şöyle oldu; 

Bu model zengini daha zengin eden model faizciliktir. Özellikle Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için adım attıysa hep dövüz kuru üzeirnden manipilatif bir baskıyla karşılaşmıştır. Ülkemiz bu yolla bir cendereye sokulmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir.

Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Burada ifade ettiğimiz oyun şu . Bir kere bu kur- faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Yükselen kuru düşürmek için her defasından daha yüksek faiaz vermek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu süreç ülkenin kaynaklarını küresel sermayeye aktaran ve ekonomiyi bağımlı hale getiren bir kısır döngüdür.

Şu anda da bunu yaşıyoruz aslında. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler kur monipilasoynu ile bizi yeniden bu oyunu çekmek istiyorlar.

Küresel finans çevreleri ve içerideki işbirlikçileri bu kez bunu başaramayacaklar. 

Türkiye''nin temel göstergeleri ekonomide çok güçlü. Bunu dışarıdan birileri zayıf göstermenin gayreti içine giriyorlar.

İlgili Haberler