Hayat bize pahalı…

Hayat bize pahalı…

Yaz mevsiminin gelmesi ve okul tatili döneminin yaklaşmasıyla, çalışma yoğunluğundan bunalan insanların aklına tatil planları düşmeye başladı ancak çokça insan için de tatile gitme fikri dahi hayal oldu.

Geçen bayram bu durumu somut olarak gösterdi. İstanbullular iyi bilir ki, bayramlar, eğer tatile gitmediyseniz, İstanbul''un güzelliklerinin tadının çıkarılacağı zamanlardır. Çünkü, bayramlarda nüfusu ciddi oranda azalan İstanbul, trafik çilesinden kurtulur. Geçtiğimiz bayram ise, kurtulmadı. Her ne kadar tatil dokuz güne uzatılmasa da yakın çevresinde de olukça seyahat alternatifi bulan İstanbullu eskiden olsa, değil dört güne, iki-üç güne bile ''az'' demez, giderdi İstanbul''dan. Ancak bu bayram öyle olmadı. Zaten nasıl olsun?

Benzin fiyatı malum.

Otoyol ücretleri, otobüs, uçak bilet fiyatları malum.

Eee bir de bunlara otel fiyatları, tatil beldelerinde yeme-içme yerlerinin fiyatları eklenince….

Gündelik hayat zaten pahalı, tatile ayrılan bütçe haliyle daraltı veya hiç kalmadı.

Yabancılar için Türkiye''de yaşam maliyeti

Tabii bunlar Türk insanı için koşullar.

Biz hayat pahalılığından şikayetçi iken, Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yayınlanan Dünya Çapında Yaşam Maliyeti endeksinde Türkiye''den yer alan İstanbul şehri, 173 ülke arasında yaşam maliyeti en yüksek şehirler sıralamasında 111''inci sıradan 146''ncı sıraya geriledi.

Böyle bakarsak, İstanbul''da ve dolayısıyla Türkiye''de yaşam ucuzladı ama kimin için?

Yabancılar, özellikle para birimi Euro, Dolar olan ülkelerin vatandaşları için Türkiye, bedavadan biraz daha pahalı.

(Bu arada, merak edenler için, yukarıda bahsettiğim endekse göre, dünyada yaşam maliyeti en yüksek şehirler, 2021 yılı için, sırasıyla Tel Aviv, Paris, Singapur, Zürih ve Hong Kong.)

Geçtiğimiz hafta İngiliz Daily Mail gazetesi, İngiliz turistlerin rağbet gösterdiği 14 tatil beldesine dair bazı tüketim ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırmış.

Listede Türkiye''den yer alan belde ise Marmaris. Tahminen bir günde tüketilebilecek kahve, gazlı içecek, alkollü içecek, su, bir adet güneş kremi ve 3 öğün yemek için yazan fiyat 24.87 Sterlin. O da 500 TL civarı bir tutara karşılık geliyor ki ben bu hesaplamayı biraz iyimser buldum. Ancak diğer ülkeleri de aynı şekilde hesap ettiklerinde Budapeşte''de aynı giderler için 73.77 Sterlin, Fransa''da ise 100.22 Sterlin gerekiyor.

Aynı haberin devamına göre, bir İngiliz turist için Marmaris''e gelmenin uçak ve otel masrafları da 297 Sterlin. Yukarıdaki fiyatlarla bir İngiliz turistin Türkiye''de bir hafta kalmasının maliyeti ise 500 Sterlin bile tutmuyor. Onun için bedava.

Peki ya bizim için? Türk Lirası kazanan bizler için durum böyle değil elbet.

Tatili geçtim, benzin parası ayrı, otobüs ve uçak biletleri ayrı el yakarken, insanlarımız akrabasını ziyarete memleketine gidemiyor.

Buna rağmen ülkedeki ekonomik durumun sebebini "dış güçlerde" arayanlar var. Metropoll''ün araştırmasında, ekonominin kötü gidişatından halkın kimi sorumlu gördüğü araştırmasının sonucunda yüzde 24 bu yanıtı veriyor. İktidar yıllardır aynı yalanla ülkemiz insanının saflığından faydalanmaya devam ediyor…

...............

İzninizle…

Değerli okuyucularım, Salı ve Pazar günleri düzenli olarak yazdığım yazılarıma izninizle bir haftalık kısa bir ara vereceğim. 7 Haziran Salı günü yine bu köşede görüşmek üzere…

Yazarın Diğer Yazıları