Hayatı zehir ediyordu oysaki yararı yokmuş. Kanadalı uzmanlar açıkladı

Hayatı zehir ediyordu oysaki yararı yokmuş. Kanadalı uzmanlar açıkladı
Kanadalı bilim adamları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, yüksek tansiyonu düşürmede tempolu yürüyüşlerin etkisi olmadığı ortaya konuldu. Uzmanlar, hayatı kabusa çeviren tansiyon hastalığına karşı egzersizleri öneriyor.

Kanadalı bilim insanları, günlük hayatta birçok probleme neden olan yüksek tansiyon hastalığı ile ilgili flaş bir çalışma gerçekleştirdi. Independent Türkçe’de yer alan habere göre yeni araştırma, germe egzersizlerinin, tempolu yürüyüşe kıyasla yüksek tansiyonu (hipertansiyon) düşürmede daha etkili olduğunu gösterdi.

İstatistikler, yüksek tansiyonun kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu gösterirken yürüyüş yüksek tansiyon hastalarına uzun süredir öneriliyor.

“KASLAR GERİLDİĞİNDE DAMARLAR DA GERİLİYOR”

Daha önce germenin tansiyonu düşürdüğünü gösteren çalışmalar yapılmış durumda. Fakat Kanada’daki Saskatchewan Üniversitesi’ndeki çalışma bir ilk. Zira yüksek tansiyonu düşürmede söz konusu iki farklı fiziksel aktiviteden hangisinin daha etkili olduğunu, aynı çalışma grubundaki katılımcılarla karşılaştırdı.

Birçok kişinin, germe egzersizlerinin sadece diğer fiziksel aktivitelerden önce kasları germekle ilgili olduğunu düşündüğünü belirten çalışmanın yazarlarından Profesör Dr. Phil Chilibeck, şöyle konuştu:

FLAŞ ARAŞTIRMANIN DETAYLARI 

Fakat kaslarınızı gerdiğinizde, bütün atardamarlarınız dahil kası besleyen bütün kan damarlarını  geriyorsunuz. Atardamarlarınızdaki sertliği azaltmanız kan dolaşımına karşı daha az direnç oluşturuyor.

EurekAlert'te yer alan habere göre, söz konusu araştırmada ortalama yaşı 61 olan yüksek tansiyon hastası 40 kişi, iki gruba ayrıldı. Bir grup 8 hafta boyunca, haftada 5 gün olmak üzere günde yarım saat germe egzersizleri yaparken diğer grup aynı süre içinde tempolu yürüyüş yaptı. Bilim insanları, çalışmadan önce ve sonra katılımcıların tansiyonunu defalarca ölçtü.

Bu ölçümlerin sonuçları günde yarım saat bütün vücudu kapsayan germe egzersizleri yapmanın tempolu yürüyüşe göre tansiyonu daha çok düşürdüğünü gösterdi.

HAVA DURUMUNA BAĞLI KALMAYIN

Bilim insanları, iki aktiviteyi birlikte yapımının tansiyonu germe egzersizlerinden daha fazla düşürmeyeceğini söylese de başka yararları olduğunun altını çizdi. Zira yürüyüşün, yağ yakmada germeden daha yararlı olduğu ortaya çıktı.

Profesör Chilibeck, yürüyüş ve bisiklet sürme gibi egzersizlerin yağ, kolestrol seviyesi ve şeker üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu belirtti ve “Yüksek tansiyonu düşürmek için yürüyen kişiler bunu yapmaya devam etmeli ancak bazı germe egzersizleri eklemeli” dedi.

“Germenin iyi yanı kişinin günlük rutinine dahil edilmesinin çok kolay olması. Hava durumunun insafına kalmazsınız” ifadelerini de kullanan Profesör Chilibeck, söz konusu fiziksel aktivitelerin tecritteki kişiler ya da kireçlenme gibi rahatsızlıkları bulunanlar için daha kolay olduğunu ifade etti.