Hayvanlara eziyete hapis cezası geliyor

Hayvanlara eziyete hapis cezası geliyor
Hayvanlara kötü muameleye ilişkin yasa çalışmaları tamamlandı. Peki yeni düzenlemede cezalar nasıl artacak, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili ne yapılacak?

Adalet Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı ve AK Parti yönetiminden isimlerin üzerinde çalıştığı düzenleme tamamlandı, düzenleme önümüzdeki haftalarda Meclis'e yasa teklifi olarak sunulacak. 

Peki bu düzenlemenin içinde neler yer alıyor? CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre; Sokakta yaşayan hayvanlar ilgili birimler tarafından bulundukları yerlerden alınarak küpelenecek varsa tedavileri ve aşıları yapıldıktan sonra yine alındıkları yerlere bırakılacak. Düzenlemede sahipsiz hayvanların toplanarak barınaklara götürülmesi gibi bir durum ise yer almıyor. 

Hayvanlara yönelik merhamet duygusu ile bağdaşmayan her türlü şiddet, işkence ve kötü muamele ise idari para cezası ile cezalandırılmak yerine Türk Ceza Kanu'nu kapsamında değerlendirilecek. Sonu ölümle sonuçlanan durumlarda suçu işleyen kişilerin hapis cezası almasına varıncaya kadar cezalar verilecek.

Ayrıca mevcut para cezaları da 1,5 ila 2 kat oranında artırılacak. Düzenlemeyle, evcil hayvan satışlarının yapıldığı pet shoplarda kedi ve köpek satışları yasaklanacak, Denetimler artırılacak, Kedi ve köpek satışı yaptığı tespit edilen pet shoplara ağır cezalar verilecek.

Teklifte pek çok hayvanın gösteri yaptığı sirklerle ilgili de düzenlemeler yer alıyor. Bu kapsamda yeni sirk ruhsatı verilmeyecek.

Teklifle birlikte ölen hayvanlarla ilgili inceleme ve araştırma yapmak üzere bir mekanizma kurulması da sağlanacak.  Mekanizma ile ölen hayvanın nasıl öldüğü kimlerin sebep olduğu tüm yönleriyle araştırılacak.