Hazin şekilde yok  olan Türk kavmi

Hazin şekilde yok  olan Türk kavmi

Akademik hayatının omurgasını oluşturan eski Bulgarlar konusundaki çalışmalarını, "Bulgarlar /Yitik Bir Türk Kavmi" adıyla kitaplaştıran Prof. Dr. Osman Karatay şu önemli tespitlerde bulunuyor:

"Beş yüz yıl boyunca Doğu Avrupa'da tarihin gidişatına yön veren ve özbeöz Türk olan Bulgarlar, bundan bin küsur yıl önce dinlerini, dillerini, kültürlerini, herşeylerini bırakarak başkalarına benzediler ve ortadan kalktılar. Önemli bir Türk kavmi hazin şekilde yok oldu. Geriye sadece ismini bıraktı… Eski çağları hariç tutarsak, son bin yılın Balkan tarihinin en az bir çeyreği bizi Bulgar kelimesine götürüyor. Öte yandan Balkanların ve Balkan uluslarının tarihinin yüzde yüze yakın bir kısmı da Türklerle alâkalı. İşte bu yüzden, bu kitap sadece Bulgarları anlatmıyor. Türklüğün önemli bir boyunun Orta ve Doğu Avrupa'da hâkim unsur olduğu bir dönemin, 460-960 arasındaki beş yüz yılın bir kesitini sunuyor. Türklüğe Altay Dağlarını bile vermeyenlere inat, Balkanların, Ukrayna ve Güney Rusya'nın nasıl eski ve köklü bir Türk yurdu, Turan'ın bir parçası olduğunu ortaya koyuyor. Dahası, Türklerin yeryüzünde 'olmadıklarını' düşünenlere, daha hiç duymadıkları kimlerin Türk olduğunu gösteriyor ve daha bilmedikleri ve inanmadıkları nelerin ortaya çıkacağını ihtar ediyor."

Kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Bulgarların Orta Asya Bağlantısı: Yeni Bir İpucu  *Kafkasya Bulgarları Tarihi *Kuzey Kafkaslardaki 'Vlendur Bulgar' Halkı Üzerine *Kuber Han'ın Göçü ve Türk İsimli Sırp Kralları *Tuna Bulgarları *Tuna Bulgar Devletinin İlk Asrı: Balkanlarda Tutunma ve Pekişme (681-803) *Kurum Han Döneminde (803 - 814) *Tuna Bulgarları *Omurtak Han'ın Rüyası: Bulgarların Türklükten Çıkışının Hikâyesi *İdil Bulgarları *Toros Bulgarları Anadolu'ya Nereden Geldi? *Svyatoslav'ın 965'te Saldırdığı Doğudaki Bulgarlar Kimlerdir?..

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

Milleti onun en büyük gururuydu

Kemalizm ve Türkçülük… Bu ülkede çok tartışılan ama çok az anlaşılan iki kavram… Kemalizm ve Türkçülük birlikte değerlendirilip, derinliğine bir çüzümleme de yapılmamıştır bugüne dek. Cazim Gürbüz "Kemalist Türkçülük" kitabıyla bu önemli ve değerli görevi yerine getiriyor. Bu çalışmanın ilginç ve çarpıcı bölüm başlıkları içerik hakkında fikir vermeye yetiyor:

*Kemalizme göre Türkçülük… Irkçı değil kökçü; akıllı ve tedbirli…

*Adını ve sanını, yani Gâzi ile Mustafa Kemal'i diyorlar da, sıra Atatürk'e geldi mi neden zorlanıyorlar Neo-Osmanlıcılarla dinciler ?

*Zübeyde Hanım'ın bebesi Mustafa'ya seslenişi: Hadi uyu benim Bozkurtum!

*Atatürk, fesli tarihçinin dediği gibi Azerbaycan'ı Ruslara mı sattı? Nedir bu işin aslı? Kafkas Seddi nedir, neden yıkılmalıydı?

*Atatürk Batı Trakya'yı Yunan'a sattı iddaları ve gerçekler.

*Atatürk ve Doğu Türkistan… Türkistan'dan gönderilen üç kılıç… Atatürk ve Gagavuzlar… Atarük, kayıp kıta Mu ve Türklük… Atatürk ve Sümerler…

*Kurtuluş Savaşı sırasında Musul-Kerkük Harekâtı…

*Atatürk, Bulgaristan'daki Türk katliamını nasıl önledi?

*Türkiyat Enstitüsü'ne Atatürk'ten 20 bin altın.

Nergiz Yayınları Tel:(0216) 346 48 88

***

HAFTANIN KİTABI:

 

Yurtsuzluk ve sonrası

Dünyanın seksen ülkesini gezen gazeteci-yazar Mustafa Balbay, iç savaş coğrafyalarını ayrıca inceledi. Nikaragua'dan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Irak'tan Yemen'e kadar kanlı iç savaşların yaşandığı ülkelerin sokaklarında insan öyküleri topladı. Bunlara gezi kitaplarında yer verdi. Balbay, Suriye iç savaşından kaçıp Türkiye'ye göç eden insanları, bütün bu gözlem, inceleme ve deneyimlerinin ışığında "Köleliğe Kaçış" adıyla romanlaştırdı. 2014 yılından itibaren bu konuyu ayrıca gündemine aldı. Kilis sınırına gitti, yaşananlara tanıklık etti. Gaziantep, Şanlıurfa'da kampları ziyaret etti. 2 Eylül 2015'te, Bodrum'da Aylan Bebek'in cesedinin sahile vurduğu günlerde, özellikle Almanya'ya ulaşmak için sınır kapılarına yönelen Suriyelilerle İstanbul'dan Edirne'ye yolculuk etti. Yer yer onlarla yürüdü. Edirne-Kırkpınar meydanında uzun konuşmalar yaptı. İzmir'in Basmane semtinde kurulan umut ve can pazarında defalarca dolaştı, Suriyelilerin arasına karıştı. Bütün bunlardan damıttıklarını bugünlerden geleceğe kalacak belgesel canlılığında roman olarak kaleme aldı.

Bilgi Yayınevi Tel:(0312) 434 49 98

***

Mücadeleci bir kadın

Aslı Ayhan'ın kaleme aldığı "Bir Nadir Öyküsü", Asil Nadir'in annesi Safiye Nadir'in  Kıbrıs'ın köylerinden İngiltere Kraliçesi'nin sarayına uzanan iniş  çıkışlarla dolu hayatını, onun bitmek tükenmek bilmez mücadelesini ve azmini anlatıyor.

Kitapta yalnızca Safiye Nadir'in bilge kişiliğini, sosyal adaletini, yaşama ve insanlara olan tutkusunu değil, onun yaşamı ekseninde dünyada yok sayılan Kuzey Kıbrıs'ın ve Kıbrıslı Türkler'in 1920'lerden 2000'lere  uzanan serüvenini de okuyacaksınız.

Bir kadının savaş casusluğu, aşkı, acılarıyla başa çıkışı ve başarı hikayesinin yanı sıra, Nadir ailesinin iş hayatında dünya çapına yayılan yükselişi ve çöküşünün Kıbrıs'ın siyasi olaylarıyla nasıl harmanlanarak şekillendiğine tanık olacaksınız.

Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86

***

KÜTÜPHANEMDEN:

 

"Ne içindeyim zamanın, Ne de büsbütün dışında"

Ahmet Hamdi Tanpınar, Cumhuriyet Devri´nde yetişen en büyük yazarlarımızdan biridir. Eserlerinde, konulara bakış açısı, kendine has üslubu, sanat anlayışı ve mizacı ile okurlarının ilgisini çekmiş, sevgilerini de kazanmıştır. Tanpınar, çok yönlü bir yazardır. O´nun romanları, hikayeleri, denemeleri, edebi alandaki inceleme ve araştırmaları, eleştirileri yanında şiirleri de vardır. Onunla ve eserleriyle ilgili ciddi araştırmaları bulunan Şerif Oktürk'ün, bir çalışması bugün köşemizin konuğu. Şerif Oktürk'ün derlediği, "Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Düşünceler, Görüşler, Özdeyişler"in elimdeki 2. baskısı  1993 yılında yayımlanmış. Kültür Basın Yayın Birliği'nin bastığı eser Milli Eğitim Bakanlığınca da tavsiye edilmiş. Şerif Oktürk, önsözünde bu çalışması hakkında şunları söylüyor:

"Şair , yazar , hikayeci, romancı, sanatkar, eğitimci, profesör, edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi, eleştirici, deneme yazarı olmak üzere çok yönlü bir fikir adamı olan Ahmet Hamdi Tanpınar, zengin kültürü, engin sanat ruhu, kendine has düşünce ve buluşları, benzetmeleri, kelimelere dile hakimiyeti, ifadesi, üslubu ve anlatış tarzı ile Türkçemizin bitmez tükenmez güzelliklerini, kelime zenginliklerini ortaya koymuş, kültürümüz için büyük bir değer ve tükenmez hazine olmuştur.Bu eserimizde, Tanpınar'ın hayatı ve eserlerinin incelenmesi yerine, O'nun kitaplarında, muhtelif dergi, mecmua ve gazetelerde yayınladığı makalelerinde, dostlarına, arkadaşlarına yazdığı mektuplarında bulabildiğimiz birbirinden güzel düşünce, fikir ve özdeyişleri metinlerdeki manalarını bozmadan  konulara ayırmak suretiyle biraraya getirilmiştir"                                                                    (Ahmet Yabuloğlu)

VİTRİNDEKİLER:

 

Lokmacı Baba

Niyazi Dumlu

Cenova Yayınları Tel:(0530) 223 28 28

 

Kuş Köprü

Sencer Olgun

Mihrabad Yayınları Tel:(0212) 514 28 28

 

Boş Pencere

Bekir Şakir Konyalı

Çolpan Kitap Tel:(0312) 419 80 96

 


Romeo ve Jülyet

William Shakespeare

Can Çocuk Yayınları Tel:(0212) 252 5675