Hazine Müsteşarlığı krizi

Hazine Müsteşarlığı krizi
Hazine müsteşarlığı koltuğu iki yıldır boş duruyor. Yönetim boşluğu kurumun yurt dışı teşkilat yapısını de etkilerken atama yapılamamasının altında Erdoğan-Davutoğlu krizinin de rol oynadığı belirtiliyor.

Türkiye’nin katrilyonluk iç ve dış borçlanma operasyonlarını yapan, tüm kamunun nakit ihtiyacını karşılayan Hazine Müsteşarlığı'nda yönetim krizi en üst seviyeye çıktı. Sözcü'nün haberine göre Hazine Müsteşarlığı koltuğuna 2 yıldır bürokrat atayamayan hükümet, müsteşar yardımcılıklarıyla kritik genel müdürlük ve başkanlıkları da vekaletle yönetmeye çalışıyor. Yönetim boşluğu kurumun yurt dışı teşkilat yapısını da vurdu.

İLK KRİZ 2014'TE PATLADI

Hazine'de yönetim krizi ilk olarak Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından patlak verdi. Erdoğan, Başbakanlığı döneminde, dönemin Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı'nın görevden alınarak yurt dışına gönderilmesine karar verdi. Çanakçı IMF'de görev yapmak üzere ABD'ye gönderilirken Erdoğan 2014 Ağustos ayında Cumhurbaşkanı seçildi. Başbakanlık koltuğuna oturan Davutoğlu, boş bulunan Hazine Müsteşarlığı koltuğunu doldurmak için hemen harekete geçti, Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş'ın atama kararnamesini birkaç ay içinde Erdoğan'a gönderdi. Ancak Dağdaş'ın kararnamesi saraydan döndü. Sonrasında da atamalarda yaşanan Erdoğan-Davutoğlu savaşı Hazine'yi vurdu.

KRİTİK KOLTUKLARIN HEPSİ BOŞ

Hazine'de 2014 sonbaharında en tepe yönetim olan ‘müsteşarlık' makamıyla başlayan yönetim krizi kurumda bütün kritik birimlere yansıdı. Üstelik hükümet değişmesine rağmen atama sorunu aşılamadı. Hazine'de halen müsteşar, 1 müsteşar yardımcısı, Türkiye'nin borçlanma ve kamu nakit akışı operasyonlarından sorumlu Kamu Finansmanı Genel Müdürü, denetimlerden sorumlu Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanı, hazine davalarını yürütmekle görevli 1.Hukuk Müşaviri ve Sigortacılık Genel Müdürü kadroları ya boş bekletiliyor ya da vekaletle yönetiliyor. Hazine, müsteşar atanamadığı için ekonomi yönetiminin en kritik kurumlarından Finansal İstikrar Komitesi'ne vekaletle katılıyor.

HAZİNE'Yİ GÖZDEN ÇIKARDILAR MI?

Yönetim krizi, üst kademenin dışında Hazine'nin yurt dışı temsilciliklerine yapılması gereken atamaları da çıkmaza sürükledi. İmzaların atılamaması nedeniyle müsteşarlığın yurt dışı teşkilatındaki Daimi Temsilci Yardımcısı, Ekonomi Başmüşaviri, Ekonomi Müşaviri ve Ekonomi Müşavir Yardımcısı gibi Türkiye'yi temsil eden kadrolara atama yapılamadığı, krizin devam etmesi halinde Hazine'nin yurt dışında hiçbir temsilcisinin kalmayacağı belirtiliyor. Hükümetin Hazine'yi adeta boş bırakması, Hazine'nin gözden çıkarıldığına ve kapatılacağına ilişkin spekülasyonları da kuvvetlendiriyor.

İŞTE HAZİNE'NİN HAYALETE DÖNÜŞEN BİRİMLERİ

MÜSTEŞARLIK: Makam 2014'ün sonbaharından bu yana boş. Asaleten atama yapılmadığı için makama vekaleten müsteşar yardımcıları bakıyor. Halen vekalet, asil ataması saraydan dönen Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş'ta bulunuyor. Müsteşarlık için en son Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç'in ismi de geçti, ancak o isim de henüz olmadı.

MÜSTEŞAR YARDIMCILARI: Hazine'de 3 müsteşar yardımcılığı bulunuyor. Ancak bu makamların sadece 1'i fiilen dolu. Sadece, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç kendi kadrosunda çalışıyor. Müsteşar Yardımcısı Dağdaş, müsteşarlığa vekalet ederken, diğer müsteşar yardımcılığına eski Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz vekaleten bakıyor.

KAF: Hazine'nin en kritik birimlerinin başında gelen Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü yaklaşık 7 aydır boş bekletiliyor. Taşkın Temiz'in vekaleten müsteşar yardımcılığına atanmasından sonra boş tutulan makama atama yapılmadı. Temiz, müsteşar yardımcılığının yanı sıra, bu makama bağlı olan KAF'ı da uzaktan yönetmeye çalışıyor.

HAZİNE KONTROLÖRLERİ KURULU BAŞKANI: Denetimlerden sorumlu birimin başında asaleten atanmış hiçbir bürokrat yok. 2015'te kurulun başkan yardımcılığına getirilen Ahmet Ümit Sucu, bu kritik makama da vekaleten bakıyor.

SİGORTACILIK: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren sigortacılık sektöründen sorumlu Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nde de yönetim boşluğu yaşanıyor. Genel Müdürlük makamında vekaleten Gökhan Karasu bulunuyor.

HUKUK MÜŞAVİRİ: Hazine'nin milyarlarca liralık davalarını yönetmekle sorumlu olan Hazine 1.Hukuk Müşaviri kadrosu da vekalette bekliyor. Bu makama vekaleten Nadire Ünsal bakıyor.