Hazret-i Ömer'in şehadet yıl dönümü

Bugün Hz. Ömer''in şehadet yıl dönümü. Şairin dediği gibi Hz. Ömer''i tanımazsak Haccac-ı Zâlim''i (ö. 692) adalet sahibi sanırız:

"Hazret-i Ömer''i bilmezse millet//Zâlim Haccac''ı âdil sanır elbet."

Gerçekten de adalet sembolü Hz. Ömer''i tanımaz, bilmezsek Haccac gibi zâlimleri adalet sahibi zannetmeye başlarız ki günümüzde İslâm dünyasının genel manzarası ne yazık ki bu… Dolayısıyla Hz. Ömer''i hatırlamak ve bazı icraatlarını hatırlatmak sanırım faydalı olacaktır.

II. Halife Hz. Ömer bir gün hutbede cemaate: "Ben haktan, adaletten ayrılırsam ne yaparsınız? diye sorar. Cemaatten biri ayağa kalkarak şu cevabı verir:"Seni kılıcımla düzeltirim ya Ömer."

Maalesef bugün Hz. Ömer''in hak ve adalet anlayışı unutulduğu için günümüzün en büyük fıkıh âlimi sayılan Prof. Dr. Hayrettin Karaman: "İktidara zarar verecekse haksızlık ve yanlışlardan şikâyetle doğruları söylemek caizdir diyemem" diyebilmiştir. Oysa Hz. Ömer''e o sahabe: "İktidarına zarar vermemek için haksızlığınızı, adaletsizliğinizi görmezden geliriz ya Ömer" dememişti. İşte Halep işte arşın…

"Seni kılıcımla düzeltirim ya Ömer" diyen sahabeye Hz. Ömer''in: "Ya Rabbi! Sana şükürler olsun ki ben gaflete düşersem, adaletten ayrılırsam beni kılıcıyla düzeltecek bir cemaate sahibim" diye mukabelede bulunması da ayrıca ders alınacak bir davranıştır.

Bugün İslâm dünyasında devlet başkanına "Hak ve adaletten ayrılırsan seni kılıcımla düzeltirim" diyecek bir yiğit çıkar mı?

Diyelim ki mahallenin delisidir, çıktı. Başına neler geleceğini bir düşünün.

Yine bir gün Hz. Ömer hutbede, evlenirken kadınlara mehirin fazla verilmemesini söyler. Bunun üzerin cemaatten bir kadın kalkar ve Kur''an''dan âyetler okur, Hz. Ömer''in yanıldığını söyler, halifeyi bu görüşünden vazgeçirir. Bunun üzerine Hz. Ömer de "Allah Allah, kadın Ömer''le tartışmaya girmiş ve onu susturmuştur" der.

Kadının dünkü durumuyla bugünkü durumunu -Afganistan''daki Taliban rejimini de hatırlayarak- lütfen bir kıyaslayın. Nereden nereye değil mi?

Mehmet Akif''in "Safahat"ta "Kocakarı ile Ömer" başlığı altında manzûmeleştirdiği Hz. Ömer''in bir başka icraatı daha var ki özellikle devlet başkanlarının çerçeveleterek makam odalarına asıp ve her gün onu okuyarak işe başlamaları gerekir, eğer âdil bir yönetim arzu ediyorlarsa.

 

HİKÂYENİN ÖZETİ

Hz. Ömer bir gece halkın durumunu yerinde görmek için teftişe çıkar. Şehrin varoşlarında bir çadırdan "açız, açız" diye ağlayan çocuk sesleri duyar. İçeri girdiğinde, aç torunlarını susturabilmek için tencerede çakıl taşları kaynatan yaşlı bir kadınla karşılaşır. Tabii ki yaşlı kadın karşısındakinin Halife Ömer olduğunu bilmiyor.

Hz. Ömer yaşlı kadına: "Adam gidip Emir''e halini söylemez mi?" deyince kadının verdiği cevaba bakın(mealen):

"Allah kahretsin Ömer''i. Allah belasını dünyada versin Ömer''in. Ben yetim avuturken Ömer uyur mu? Biz vatandaşız. Gelip halimizi hatırımızı sormayacaksa hilafeti neden üstlenmiş zamanında? Zavallının işi çokmuş. Geç bunları… Etrafında açlıktan inleyenleri duyma, Medine halkını aç çıplak bırak. Gazâ gazâ diye cihanı soy, sonra paylaş."

Bu sözler karşısında Halife Ömer''in başından kaynar sular dökülür. Gece karanlığında gider bir çuval un, bir testi yağ sırtlar gelir ve bizzat eliyle yemek pişirip yetim çocuklara yedirir.

İşin bu kısmı da önemli olmakla beraber bence esas üzerinde durulması gereken nokta yaşlı kadının Hz. Ömer''in yüzüne karşı söyledikleri… Bugün değil devlet başkanının yüzüne karşı böyle şeyler söylemek, birisinin devlet başkanına gıyabında böyle şeyler söylediği rivayet olunsa, söz konusu kişinin hemen ömür boyu hapse mahkûm edileceği açıktır.

Hz. Ömer''in ibret levhası bu icraatlarını okurken "Rüya mı görüyoruz yoksa" dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız, zaten biz de bunun için:

"Hazret-i Ömer''i bilmezse millet//Zâlim Haccac''ı âdil sanır elbet" diyoruz.

Hz. Ömer''i hatırlamaya ve icraatlarını hatırlatmaya devam edeceğiz…

-----------------------

ACZİMİN GİRYESİ:

HACCAC''A ÖZENME

Ömer sanıp Haccac-ı Zâlim''e özenirse kişi,

Hak nâmına haksızlığa tapmak olur onun işi.

(Li-müellifihî)

Yazarın Diğer Yazıları