HDP'ye bile var İYİ Parti'ye yok

HDP'ye bile var İYİ Parti'ye yok
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Seymen 2018 yılının hazine yardımı o yılın ocak ayında hesaplandı ve almaya hak kazanan AKP, CHP, MHP ve HDP'nin hesaplarına yatırıldı. İYİ Parti oyalanıyor” dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

AKP iktidarının Maliye Bakanlığı, terör örgütünün Meclis'teki sesi HDP'ye hazine yardımını verirken İYİ Parti'nin hakkını ise sümen altı yaptı. İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, "Yaşananlarda kesinlikle kasıt var. Kastı yapan memur da Cumhurbaşkanlığı'na müdür olarak terfi ettirildi" dedi.

Siyasi partiler kanununa göre İYİ Parti'nin hazine yardımını hak kazandığını belirten Hasan Seymen, şunları söyledi: "Partimiz 24 Haziran 2018 seçimleri ile birlikte TBMM'de grup kurdu. Siyasi partilere aldıkları oy oranına göre bütçeden belirlenen rakam paylaştırılıyor. Her yılbaşında bu rakam hesaplanarak siyasi partilerin hesaplarına yatırılıyor. 2018 yılının hazine yardımı o yılın ocak ayında hesaplandı ve almaya hak kazanan AKP'nin, CHP'nin, MHP'nin ve HDP'nin hesaplarına yatırıldı. Biz 2018 yılının haziran ayında bu yardımı alma hakkı kazandık. İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na, '2018 yılının Haziran ayında yapılan seçimlerde grup kurarak bu yardımı almaya hak kazandık. Dolayısıyla bize alacağımız yardımın yüzde 50'sini yani 6 aylık kısmını ödeyin' diye dilekçe verdik. 2018 Ocak ayından Haziran'a kadar bu hakkımız yoktu. Bunu istemiyoruz. Ancak 24 Haziran ile 31 Aralık arasına tekabül eden rakamın ödenmesini talep ettik. Bu konuda 26 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı'na dilekçe verdik. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan cevaben gelen yazıda 'Sizin bu talebinizi ilgisi nedeniyle Maliye Bakanlığı'na gönderdik' denildi."

Hasan Seymen, Maliye Bakanlığı'na yapılan başvurunun aylarca sumen altı edildiğini ifade etti. Sürekli oyalandıklarını belirten Seymen, şöyle devam etti: "Maliye Bakanlığı'na gittiğimizde İlhan Konuk isimli memur 'İnceliyorum' demişti. Aradan aylar geçti tekrar sorduk durumu. Maliye Bakanlığı'ndan aldığımız cevap ise, 'Sizin başvurunuza bakan memurun Cumhurbaşkanlığı Strateji Dairesi'ne müdür olarak tayini çıktı. Sizin evrakınızı da giderken saklıya almış. Bu nedenle sizin evrakınızı kendisinden başkası göremiyor' şeklinde oldu. Sonra bu şahsın Cumhurbaşkanlığı'nda yanına gittik. 'Görevden ayrılmışsınız ancak evrakı saklıya almışsınız' dediğimizde cevap veremedi. Daha sonra avukat arkadaşımızı odasından kovmuş. Kasti olarak evrakı sumen altı etme durumu var. Daha sonra bizzat ben Maliye Bakanlığı'na gittim ve evrakın saklıdan çıkarılmasını sağladık. Şimdiye kadar evrak ilgili müdürün önüne dahi gitmemiş. Ödenmemesi durumunda konuyu yargıya taşıyacağız. Kesinlikle burada bir kasıt var. Meclis'te grubu olan bir siyasi parti hazineden 13 ya da 14 milyona tekabül eden hakkı için dilekçe veriyor. Bu dilekçe ya kabul edilir ya ret edilir."

Partilerin aldığı hazine yardımı şöyle: CHP 178 milyon 564 bin lira / HDP 92 milyon 238 bin lira / MHP 87 milyon 508 bin lira. Ancak İYİ Parti, 78 milyon 520 bin liralık alacağını hala alamadı.