"Hedef İran ve petrol fiyatları"

"Hedef İran ve petrol fiyatları"
Faruk Loğoğlu, S. Arabistan ile ilgili ABD'nin çıkarları olduğunu ifade ederek, "İran konusunda yanında tutmak istiyor. İran petrollerine ambargo konulunca, küresel petrol açığını Suudîler tarafından arttırılacak üretim ile doldurulması" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Suudî Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası arenada yaşananlar, Türkiye'yi zor duruma sürüklüyor. 

ABD'nin, bu konuyu Veliahd Prens Selman'a ulaşmadan bitirmek istediğini kaydeden Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, şunları söyledi, ''Bunun ispatı, Suudî Arabistan'ın 15 kişiye idam cezası vermesi, ABD'nin bunun karşılığında 17 kişiye yaptırım uygulayacak olması. Önce, Bolton'un, sonra Bakan Pompeo'nun, (bu emir, yüksek mevkiden verilmiş değil) açıklamaları var. Suudî savcısı, (bu iş veliahd prensin değil) diyor." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "tatmin etmiyor" sözlerini hatırlatan Faruk Loğoğlu, "Ayrıca; (uluslararası araştırma olabilir) açıklaması da oldu. Bu, (ben yapamıyorum, siz de katılın) anlamına geliyor. Suudî savcısı, 'cesedi parçaladılar, yerel işbirlikçiye verdiler'  dedi. Bu da gösteriyor ki; iş oraya doğru dönüşecek" diye konuştu. 

Gidişatı hayırlı görmediğini dile getiren Faruk Loğoğlu şunları kaydetti, "Şöyle bir izlenim doğabilir, Suudîler araştırıyor, mahkûmiyet var, veliahd prensin işin içinde olduğuna dair kesin izlenim yok. ABD ile Suudîler, bu noktada düğümlerken, Türkiye'nin elinde ceset yok, yerel işbirlikçi yok. Bize yöneliyor sorular. Özellikle ABD - Suudî ekseninde bir sona giderken, biz, ucunu açık tutuyoruz. Prensten gelen talimat olduğunu gösteremezsek, üzerimize kalacak."

Faruk Loğoğlu, S. Arabistan ile ilgili ABD'nin çıkarları olduğunu ifade ederek, "İran konusunda yanında tutmak istiyor. İran petrollerine ambargo konulunca, küresel petrol açığını Suudîler tarafından arttırılacak üretim ile doldurulması. Bunlar etkili." şeklinde konuştu.