Hedef Türkmen Meclisi'nin kurulmasıdır

05SAYFA

YAZARLAR

 

**Türkmeneli Stratejik Araştırma ve Düşünce Merkezi'nin himayesinde Türkiye'nin Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa ve Sakarya şehirlerinde faaliyet gösteren Türkmen Sivil Toplum Örgütleri'nin yanı sıra Türkmen şahsiyetleri 10 Kasım 2018'de İstanbul'da toplandı.

Toplantı tarihinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa vefatının 80. yıldönümü olması hasebiyle rahmet, sevgi ve özlemle anıldıktan sonra Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin ruhlarına Fatiha okundu.

Toplantıda, Türkmeneli Bölgesi'nde yaşanan gelişmeler bağlamında fikir teatisinde bulunuldu ve Türkmenlerin siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik meseleleri ile birlikte Irak dışında Türkmen İstişare Kurulu'nun oluşturulması ele alındı. Toplantı bitiminde katılımcıların ortak fikir ve görüşlerini yansıtan sonuç bildirisinde;

1. Türkmeneli Bölgesi yapısal ve sosyal açılardan büyük tahribata uğramıştır. Yüz binlerce insanımız yurdundan edilmiş, göçmen hayatına mahkum edilmişlerdir. Irak devleti bu konuda bugüne kadar ciddi adımlar atmamaktadır. Türkmeneli halen güvenlik, ekonomik ve siyasi sorunlar yaşamaktadır. Türkmen Siyasi ve Sivil Kuruluşları tarafından bu sorunların tüm yönleriyle acilen ele alınarak incelenmesi ve uluslararası mahfillerde savunulması için çalışmaların yapılması elzem hale gelmiştir.

2. Siyasi ortamın dağınıklığı, stratejik hedeflerin belirsizliği ve günübirlik olayların uzun vadeli politikaların önüne geçmesi toplumu güvensizliğe sevk etmiş, siyasi kanadın temsil gücünü zayıflatmış ve Türkmen siyasi sahasını başka tarafların kullanımına yol açmıştır. Durum değerlendirmesi yapabilecek, çeşitliliği içinde barındırarak zenginlik haline getirebilecek ve toplumun güvenini tekrar kazanabilecek bir üst çatıya ihtiyaç duyulmaktadır.

3. Siyasi temsil kanadını toplumla kaynaştıran, Türkmeneli'nin uzun vadeli hedeflerini koruyabilen ve milli çalışmalara rehberlik yapabilen tüm toplum kesimlerini ve siyasi fraksiyonları içine alan güçlü, kucaklayıcı, dengeli ve saygın bir Türkmen Meclisi'nin yeniden teşkil edilmesi artık toplumsal bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu bağlamda Türkiye'de oluşturulan İstişare Kurulu, bu hususta bölgeye her türlü destek vermeye hazır olduğunu belirtir.

4. Bu amaçla İstişare Kurulu'ndan seçilen 10 kişilik bir Hazırlık Heyeti'nin gerek görüldüğü takdirde Türkmeneli'de sivil, siyasi kuruluşlar ve ileri gelenlerle görüşerek inceleme ve değerlendirmeler yapıp, geniş ve kapsamlı bir Türkmen Kurultayı'nın yapılmasına yönelik çalışmalarda bulunması planlanmıştır.

5. İstişare Kurulu tüm Türkmen Sivil Kuruluşları'nı, toplumun yaralarını sarmak ve geleceğe güven aşılamak için birlik ve beraberlik içerisinde aktif rol üstlenmeye davet etmektedir.

6. Türkmen milli düşünce ve mücadele camiası olarak, halkımıza reva görülen siyasi sürecin dışına itilmeyi, devlette temsil hakkının tanınmamasını ve topraklarımızın siyasi pazarlık konusu edilmesini kesinlikle reddeder, siyasi kuruluşlarımızın yanında olduğumuzu ve tüm haklarımızı elde edene kadar milli mücadelemizin Irak ve Özgür Dünya'da sürdürüleceğiyer almıştır.

Sonuç bildirisinin yayınlanmasının ardından alınan olumlu tepkilerin yoğun olmasına karşılık az da olsa şahıslar üzerinden eleştiriler yapılmasının bir yararı var mıdır?

Öte yandan bildiride yer alan bazı maddelerin yanlış yorumlanması nedeniyle bir açıklama yapılması ihtiyacı doğmuş ve toplantının ana konusunun aktif bir Türkmen Meclisi'ne ihtiyaç duyulduğu ve bu talep ve önerinin de hiçbir kişi ve kuruma karşı olmadığı tekrar vurgulanmıştır.

Büyük Türkmen Kurultayı'nın planlamasının detayı ise 14 Ekim 2018 tarihli "Türkmen Meclisi Muamması" başlıklı yazıda yer almıştır.

Irak'ta yaklaşık 2.5 milyon nüfusa sahip olan ve üçüncü etnik unsur olarak Irak'ın siyasi denkleminin içerisinde yer alması gereken Türkmenlerin aktif bir Türkmen Meclisi'ne sahip olmaması düşünülebilir mi?

Yazarın Diğer Yazıları