Hem ev alacak hem satacakları ilgilendiriyor. BDDK’nın kararıyla her şey değişti

Hem ev alacak hem satacakları ilgilendiriyor. BDDK’nın kararıyla her şey değişti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan karar göre, Artık değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak. 2 ile 5 milyon TL arası konutlarda ise yüzde 70 kredi kullanılabilecek.

BDDK’nın kararına göre, 1. ve 2. el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaştı. BDDK, Finansal İstikrarın Güçlendirilmesine Yönelik Tedbirler kapsamında konut kredilerinde kredi değer oranlarını, konutun birinci el ve ikinci olması, konut tutarı ve konutun bulunduğu enerji sınıfı açısından farklılaştırdı.

YALITIMLI KONUTA DESTEK
Buna göre; değeri 2 milyon TL altında 1. el konutlarda enerji sınıfı A ise değerin yüzde 90’ına, B ise yüzde 85’ine, diğer enerji sınıflarında yüzde 80’ine kadar kredi kullandırılabilecek. Değeri 2-5 milyon TL arasındaki 1. el konutlarda enerji sınıfı A ise değerin yüzde 70’ine, B ise yüzde 65’ine, diğer ise yüzde 60’ına kadar kredi alınabilecek. Değeri 5-10 milyon TL arasındaki konutlara A ve B enerji sınıflarında en fazla 3,5 milyon TL, diğer sınıflarda 3 milyon TL kredi verilebilecek. 1. el konutun değeri 10 milyon liranın üzerindeyse enerji sınıfı ne olursa olsun kredi verilmeyecek.

2.elde 500 bin liranın altındaki tüm konutlara yüzde 90’a kadar, 500 bin ile 2 milyon TL arasındakilerden A enerji sınıfındakilere yüzde 70, B sınıfında yüzde 65, diğerlerine yüzde 60’ına kadar kredi verilebilecek. 2. elde 2-5 milyon lira arasında A enerji sınıfındakilere yüzde 50, B sınıfındakilere yüzde 45, diğerlerine yüzde 40’a kadar kredi kullandırılabilecek. 5-10 milyon lira arasındaki 2. el konutlardan A ve B enerji sınıfındakilere en fazla 2,5 milyon, diğerlerine en fazla 2 milyon lira kredi verilecek. 2. elde 10 milyon lirayı geçen konutlar kredi kapsamı dışında olacak.

NE DEĞİŞTİ?
Karar öncesinde kredi tutarının konut değerine oranı; A sınıfı enerji belgeli konutlar için yüzde 90, B sınıfı olan konutlar için yüzde 85 ve diğer konutlar için yüzde 80 olarak belirlenmişti. Ayrıca karar öncesinde konutun 1. el veya 2. el olması durumunda herhangi bir farklılık bulunmuyordu.

İlgili Haberler