Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan’daki oyun Moldova’da da sahneleniyor. Rusya yanlısı partinin seçimleri kazanması Soros destekli muhalefeti ayaklandırdı
2009
Başkent Kişinev’deki ayaklanmada devlet başkanlığı ve meclis binası yağmalandı. Güvenlik güçleri, dün sabah kamu binalarındaki kontrolü yeniden ele geçirdi. Ancak protesto gösterileri sürüyor.
Amerikalı işadamı George Soros’un ’rejim ihraç etme’ oyunları sürüyor. Orta Asya, Kafkasya ve Doğu Avrupa’daki Rus etkisini kırmaya çalışan darbe finansörü Soros, Moldova’da da muhalifleri ayaklandırdı. Ülkede hafta sonu yapılan seçimi Komünist Parti’nin kazanmasının ardından başlayan gerilim devam ediyor. Soros’un Açık Toplum Enstitüsü’nün fonladığı üç muhalefet partisinin darbe girişimi kısmen engellendi. Başkent Kişinev’de patlak veren isyan ve işgal hareketinden sonra güvenlik güçleri, dün sabah devlet başkanlığı ve meclis binasının kontrolünü sağlayarak yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Başbakanlık önündeki meydanda bulunan göstericiler dağıtıldı. Oyların yeniden sayılacağı haberinin ardından başkentte kısmen olsa sular duruldu.
Tansiyon yüksek...
Ancak muhalefet partilerinden Liberal Parti lideri Vlad Filat, seçim komisyonunun parlamento seçimindeki oyların yeniden sayılması teklifini reddettiğini açıklaması üzerine tansiyon yeniden yükseldi. Göstericiler, yeniden hükümet merkezi önünde toplandı. Bu arada ayaklanmadan Romanya’yı sorumlu tutan Moldova yönetimi, Kişinev Büyükelçisi’ni ’istenmeyen adam’ ilan ederek sınır dışı etme kararı aldı. Muhalefet, pazar günkü genel seçimin yinelenmesini talep ediyor. Seçimde ilk sırayı 2001’den beri iktidarda olan Komünist Parti almıştı. Bunun üzerine önceki gün 10 bin kişi kamu meclis ve devlet başkanlığını kuşatmışatarak ortalığı savaş alanına çevirmişti.
‘Seçime hile karıştı’ ayaklanın!
Doğu Avrupa ülkesi Moldova’da ’seçime hile karıştı’ iddiasıyla Rusya yanlısı yönetime karşı binlerce muhalifi sokaklara döken ABD ve Avrupa Birliği, aynı oyunu Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan’da da oynamıştı.
2004 UKRAYNA
Yapılan devlet başkanlığı seçimlerini Rus yanlısı Viktor Yanukoviç kazandı. Sonuçları kabul etmeyen Batı yanlısı Viktor Yuşçenko, yüz binlerce taraftarıyla ‘Turuncu Devrim’ adı altında ayaklanma başlattı. Parlamentoyu günlerce işgal altında tutan Yuşçenko, Yüksek Mahkeme’nin seçimleri iptal etmesiyle başkanlık koltuğuna oturdu.
2004 GÜRCİSTAN
Eduard Şevardnadze’nin sandıktan zaferle çıkması üzerine seçimlere ‘hile karıştırıldı’ iddiasıyla muhalifler sokaklara döküldü. Başını, Milliyetçi Hareket Partisi lideri Mihail Saakaşvili’nin çektiği muhalifler, Washington’un desteğiyle Şevardnadze’yi istifa ettirdi. Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Saakaşvili, ‘Gül devrimi’ni ilan etti.
2005 KIRGIZİSTAN
Gürcistan ve Ukrayna’dan sonra aynı oyun Kırgızistan’da sahneye konuldu. 2005’de yapılan seçimden sonra başlayan ayaklanma ‘Limon devrimi’ ile sonuçlandı. Soros’un parasal desteğiyle ayaklanan binlerce muhalif, parlamento binasını bastı. Baskılara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı Askar Akayev görevinden ayrıldı.
Voronin: Sabrım taşmak üzere
Yaşananları darbe girişimi olarak nitelendiren Devlet Başkanı Vladimir Voronin, protestocuların bürolarını basması ve parlamentoyu yakmaya çalışması yüzünden sabrının artık taşmak üzere olduğunu söyledi. Voronin, “Sabrımızın da sınırları var. Biz bu sarhoş güruhun çıkardığı kargaşaya göz yumamayız. Romanya bayrağı devlet binaları üstünde sallanıyorsa bu, muhalefetin devrim yapma isteğinin son derece açık olduğu anlamına geliyor” dedi.