Her dediği çıkan Ekonomist Meriç Köyatası Tansu Çiller dönemini örnek vererek dolar ve euronun ne olacağını açıkladı

Her dediği çıkan Ekonomist Meriç Köyatası Tansu Çiller dönemini örnek vererek dolar ve euronun ne olacağını açıkladı
Ekonomist Meriç Köyatası, dolar fiyatlarının rekor kırdığı bugünlerde, tarihe geçen 1994 krizini hatırlatarak; “Ekonomide emir demiri kesmez. biz bunu zamanında ekonomi profesörü olan Tansu Çiller'e de anlatamamıştık. Erdoğan’a hiç anlatamayız” dedi...

Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, ekonomist Meriç Köyatası rekor kıran dolar kuru ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

“BÖYLE İNAT ETMEYE DEVAM EDERSE….”

Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden ünlü oyuncu Ferhan Şensoy’un dolardaki artışı hicvettiği eski bir oyunun görüntülerini paylaşan Köyatası, Tansu Çiller’in başbakanlık yaptığı dönemdeki 1994 krizini hatırlatarak; “Ekonomide emir demiri kesmez. Biz bunu zamanında ekonomi profesörü olan Tansu Çiller''e de anlatamamıştık. Erdoğan’a hiç anlatamayız” dedi.

Türkiye uçurumdan aşağı yuvarlandığını belirten Köyatası; “Şansımız yaver giderse popo üstü yumuşak zemine düşeriz. Yok böyle inat etmeye devam ederse, kafa üstü betona çakılırız. Başka senaryo kalmadı…” ifadelerinde bulundu.

İşte Meriç Köyatası’nın o paylaşımı:

“Videoda rahmetli Ferhan, ben ayrıldığımda dolar 8000 liraydı deyince aklıma 1994 krizi geldi....

PROFESÖR TANSU ÇİLLER''E ANLATAMADIK, ERDOGAN’A HİÇ ANLATAMAYIZ…

Ekonomide emir demiri kesmez. Ama gel de bunu diploması gizli ekonomist Cumhurbaşkanına anlat. Biz bunu zamanında ekonomi profesörü olan Tansu Çiller''e de anlatamamıştık. Biraz geçmişe gidelim…

1994 yılında Hazine bankalardan yüzde 90 faizle borçlanıyordu. Profesör Tansu hanım, Hazine''ye emir verdi. “Hazine ihalesinde yüzde 88''den fazla faizle borçlanmayın” dedi.

Hiç bir banka borç vermedi. Tansu hanımın bu inadı yüzünden, o tarihte 8.000 lira olan dolar önce 12.000 TL''ye bir ay içinde de 40.000 TL''ye çıktı. Gecelik repo faizleri yüzde 1400''lere geldi. Sonrasında repo faizleri yüzde 300''lere oturdu, dolar da 40.000 lira seviyesinden 30.000 liraya gelip sakinleşti. Birçok şirket battı, insanlar işsiz kaldı. Tarihe geçen 1994 krizi ve 5 Nisan Kararlarının kısa özeti budur.

Ek bilgi. Tansu Çiller öncesi Türkiye''nin cari açığı 500 milyon dolarla 2.5 milyar dolar arasında değişiyordu. Tansu Çiller cari açığı 6 milyar 400 milyon dolara çıkardıktan sonra emirle demiri kesmeye kalkmıştı. Şimdiki cari açığımız ise çok daha felaket. 36 milyar dolar ile 16 milyar dolar arasında oynuyor. Yapacak bir şey kalmadı.

Türkiye uçurumdan aşağı yuvarlanıyor. Şansımız yaver giderse popo üstü yumuşak zemine düşeriz. Yok böyle inat etmeye devam ederse, kafa üstü betona çakılırız. Başka senaryo kalmadı…”

İlgili Haberler