Ekonomist Meriç Köyatası dolarda euroda 3 ay sonra olacakları açıkladı

Ekonomist Meriç Köyatası dolarda euroda 3 ay sonra olacakları açıkladı
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı ekonomist Meriç Köyatası 'enflasyon ve devalüasyon sarmalına girdik, geçmiş olsun Türkiyem' değerlendirmesi yaptı ve dolarda 3 ay sonra olacakları açıkladı. İşte ayrıntılar...

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı ekonomist Meriç Köyatası''nın sürekli yukarı doğru seyreden döviz ve ülkedeki enflasyonla ilgili ''Türkiye’yi maalesef bu kısır döngünün içine soktular. Önümüzdeki aylar çok daha zor olacak'' analizi dikkat çekti.

İşte ''döviz kuru da uzun süre daha artmaya devam edecek'' diyen Köyatası''nın ekonomi analizi;

"Enflasyon ve döviz kuru neden hızlanarak artacak? 

"Geçenlerde paylaşmıştım. Bugün açıklanan enflasyon rakamları gösterdi ki, enflasyon da, döviz kuru da uzun süre daha artmaya devam edecek.

Kasım Ayı enflasyon rakamları, devlete göre aylık yüzde 3.5, yıllık yüzde 21.3…
Bilim adamlarından oluşan Ena Gruba göre aylık yüzde 9.9, yıllık yüzde 58.65
Yine devlete göre üretici fiyatları aylık yüzde 9.9, yıllık yüzde 54.6 arttı…

Enflasyon ve döviz kuru neden hızlanarak artacak? 

Döviz kurundaki artışlar, genel olarak enflasyona iki üç ay sonra yaklaşık üçte bir oranında yansıyor. Kurdaki son iki aylık artışın, sanayi ve elektrik santrallarındaki doğal gaz artışlarının bugün açıklanan enflasyonda henüz etkisi yok. Bunların etkisini Ocak, Şubat ve Mart aylarında görmeye başlayacağız. Bu biiirrrr….

Devletin (TÜİK) açıkladığı üretici fiyatı yıllık yüzde 54 artmış. Yeni fiyat artışları sel gibi, çığ gibi geliyor. Yolda… Bugünden itibaren her şey sabit kalsa bile (ki kalmayacak) önümüzdeki aylarda üretimdeki bu maliyet artışları en az yüzde 30 seviyesinde piyasaya yansıyacak. Bu ikiiii…

Esasında son aylarda döviz kuru artmadı. Türkiye’de Türk Lirasının değeri düştü. Şimdi Amerika Merkez Bankası, pandemi nedeniyle fazladan bastığı paraları geri çekmek amacıyla faiz artırımına gidecek. Bu kez tüm dünyada dolar yükselmeye başlayacak. Biz faiz indirirken ABD faiz artırıyor. Bunun sonucunda kur önümüzdeki dönemde daha da artacak. Bu artışlar birinci maddedeki gibi bir süre sonra yine enflasyona yansıyacak… Bu üüçççç…

Türkiye’nin 450 milyar dolar dış borcu var. Durduk yerde dış borçların Türk lirası karşılığı 3.2 trilyon lira arttı. (Neredeyse bir yıllık milli gelirin yarısı kadar, neredeyse Türkiye’nin iki yıllık tüm vergi gelirleri kadar) Bu borcun 200 milyar doları devletin 250 milyar doları firmaların. Devletin dış borcunun durduk yerde atan Türk Lirası maliyetleri vergi olarak halka, şirketlerin artan maliyetleri de zam olarak fiyatlara yansıyacak. Enflasyon daha da artacak. Bu da dööörttttt.

Enflasyon artınca, kur yine artamaya başlayacak ve kısır döngüdeki birinci maddeye geri döneceğiz. 

Türkiye’yi maalesef bu kısır döngünün içine soktular. Önümüzdeki aylar çok daha zor olacak…

Bu saatten sonra dolar kaç lira olur, altın ne olur diye sormanın bir anlamı da yok. Enflasyon da, döviz kurları da uzun süre yukarı yönde gidecek."

İlgili Haberler