Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası açıkladı: Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?

Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası açıkladı: Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed) iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından 50 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Meriç Köyatası doların yıl sonu en iyimser tahminle 29,30 seviyelerini göreceğini açıkladı. İşte ayrıntılar...

Meriç Köyatası kişisel Youtube kanalında yaptığı açıklama piyasaların durumunu değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası faizleri 50 baz puan gibi yüksek seviyede artırdı. Ancak piyasa, biz bunu satın aldık diye bu kararı geçiştiriyor. Enflasyon rakamları dehşet çıktı. TÜİK üretici fiyatları yıllık yüzde 122, ENA Grup yüzde 157 arttı. Dolar hala 14.85 seviyesinde dolaşıyor. Bizdeki ve ABD’deki enflasyona bakarsak,  doların olması gereken seviye TÜİK’e göre 18 lira 10 kuruş, ENAG’a göre 19.53 kuruş.

Bunların üstüne FED faiz artırımı nedeniyle dolarla borçlanma maliyetlerindeki artışı ve Türkiye’nin dış borç ve cari açığını çevirmek için ihtiyaç duyacağı döviz talebini ekleyin. 

Dolar an itibarıyla 14,92 Türk Lirası.

Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası''nın piyasalara yönelik açıklamalarından önemli başlıklar şöyle;

PİYASALARDA DOLAR NE OLUR? BU ENFLASYON SEVİYESİNDE DOLAR NEDEN HAREKET ETMİYOR?

"Merkez Bankası sürekli arka kapıdan satış yapıyor. Ama barutu yok. Nereden para bulacak! Uluslararası piyasalarda dolara ne olacak talep sebebiyle Türkiye''nin işi çok zor.

Bu grafiği ABD ve Türkiye arasındaki enflasyon ve kur arasındaki ilişkiye bakarak hesapladım. Dövize olan arz talep de ayrı etkide bulunacak.

TÜİK 7,25 dedi bu bir mucize. TÜİK nasıl böyle bir rakam hesapladı. Heralde onlar da mızrağı artık çuvala sığdıramıyorlar.  TÜİK''in üreticisini enterasan. 3 ,4 ay dana tüketici enflasyonunun koştura koştura gideceğini görüyoruz. 

ENAG yüzde yüz 56. Benim hazırladığımda o rakamalara yakın.

ENFLASYON VE DOLAR

 Yılbaşından bu yana enflasyon-dolar ne olmuş- son 12 ayda ne olmuş onu görüyoruz bu tabloda.

TÜİK''in 4 aylık enflasyonu epey geride kalmış. Ekim, Kasım, Aralık ayında dolar kendini toparladı oradan alırsak bu işi. Doların düşmesi gerek diyebiliriz.Tabii ki buna inanan varsa.

Dolar kaç lira olmalıydı. Bu hesapta arz talep yok. Bu grafikte Enflasyon+ Ameraika''da tüketici enflasyonunu dikkate aldık. 

Şuanda doların olması gereken değer bazı piyasa analisti arkadaşlar da anormal arka kapı satışı olmazsa 17 lirayı bulacağını söylüyorlar. Ben de öyle düşünüyorum. Bu tamamen enflasyon dikkate alınarak yapılmış bir rakam.

''Merkez Bankası hesaplayamaz mı?'' diyenler. Veriler yanlış gelince hesapta yanlış oluyor. Hesabın gerçekçi olabilmesi için

1- döviz kurunun başladığı nokta önemli (18 Aralık''tan alırsak yanlış olur) 2- İstikrarlı ölçüm gerekiyor. 

Bütün labaratuvar şartları geçerliyse, dengede gidiyorsa, fazla dış borcu yoksa, enflasyon ve döviz kuru arasındaki ilişkinin bu olması lazım.

İşin içine Arz talebi koymamız lazım. Bu arzın dışında MB arka satışları MB kendi parası mı? 

Doları kim, nerede durduracak?

Bu sorunun cevabını bulamıyorum. 1 yıl içerisinde 225 milyar dolar olduğunu zaten öngörüyordum. Yıl sonunda doların 29, 30 lira olacağını tahmin etmiştim. 

İş o kadar çığırından çıktı ki ve ekonomi yönetiminin hataları o kadar arttı ki 29,30 en iyimser tahmin. Çok daha kötüsü bizi bekliyor. Olursa da hiç şaşırmayın. 

Kur korumalı mevduat uydurması

Kur korumalı mevduat uydurması var biliyorsunuz. Kur riski 40 milyar dolar. Dolardaki her 1 artış buraya 40 birim artış olarak yansıyacak. Dolardaki her 1 liralık artış bütçeye maliyeti 180 milyar lira. Bu yanlış politika. Emeklilerin maaşını 2 ile çarptırabilirsin, EYT''lilerin hakkını verebilirsin. Daha neler neler yapılabilir. Gerçek anlamda bir sosyal devlet kurulur. 

Bütçe açığı 280 milyar dolar bekleniyordu. IMF 782 milyar olur dedi. Bunlar sırf bizle ilgili rakamlar.

Piyasada keriz silkelemesi diye bir şey var

ABD faizi 50 brim artırdı. Günü birlik alım satım yapanlara bakmayın. Piyasalara değil genele bakın. On yıllık 2.944. yıl sonuna kadar FED''in getireceği rakam 3! Piyasada keriz silkelemesi diye bir şey var silkelerler dikkat edin..

3 olduğu zaman yüzde 5 faiz getireceğini düşünebilirsiniz. ''Biz şimdi yüzde 4 faiz vereceğiz yuvam hesabı yapacağız2 diyorlar. Kimse yemez onu. Yemeyecekler de.

Yüzde kaçla borçlanacaksınız? 

Böyle bir dış piyasada oluşan faiz. Dolar ABD''ye giderken, dünyada reel faizler bu kadar eksiyken Türkiye''de para bolken 8.62 ile dış borç buluyordu. Daha da zorlanacak. 225 milyar dolar Türkiye''nin iç borçu. 1 yıl içerisinde bulması gereken bir para bu. Nereden bulacak bu parayı? Borç çevirerek bulacak. Yüzde kaçla borçlanacaksınız? 

Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?

Doların 17,21 liralara gelme tahmini iyimser bile kalır. Yıl sonunda 29, 30''lar iyimser bile kalıyor. Bugün 5 Mayıs bir kenara not edin.

Enflasyon kendini ayarlayamayanların canını yaktı. Erdoğan ''azıcık canımızı yaktı, nedir bu şükürsüzlük'' dedi. Şimdi o cık cıklara bakalım. 

Benim gıda ve ısınma payım diğerlerine göre daha yüksek. Benim tahminime göre emeklinin aldığı para 4 ayda yüzde 68 eridi. Yani 2900 lira eridi. Bunun nesine şükürsüzlük deriz anlamıyorum.

Ülkenin hazin sonunun yaklaşıyoruz

Benim 3000 liranın 2700 lirası uçtu. Bu tablodan demokrasi, barış çıkmaz. Ülkenin hazin sonunun yaklaştığı çıkar. Huzursuzluk kaynağı olan bir yığın nokta var ülkede. Din siyaseti, din ticareti var. Bir taraftan sayıları 10 milyona ulaşan sığınmacı problemimiz var. Açlık var. Orta sınıfın yok oluşu var. 

Basın özgürlüğünde 180 ülkede 149. sıradayız. Basın özgürlüğü olmazsa olmazıdır bir ülkenin. Fakirden alıp zengini korumakla olmaz bu iş."

İlgili Haberler