Her gün tüketilen o besinler sivilceleri artırıyor… Sivilceler neden oluşur? Sivilceleri artıran gıdalar nelerdir?

Her gün tüketilen o besinler sivilceleri artırıyor… Sivilceler neden oluşur? Sivilceleri artıran gıdalar nelerdir?
Hemen hemen her yaştaki birçok insanın karşılaştığı en büyük problemlerden biri sivilceler… Peki, hangi besinler sivilceleri artırıyor? Sivilce izleri nasıl geçer? Sivilce neden oluşur?

Herkesin en temel cilt sorunlarından biri olan sivilceler tıbbi ismiyle akne olarak bilinir. Nerdeyse tüm bireylerin özellikle ergenlik dönemlerinde geçirdikleri bir deri hastalığıdır. Tükettiğimiz besinlerdeki yağların çeşidi cildimizin sağlığı için çok önemlidir. Hazır gıdalardaki yağlar işlenmiştir ve doğal olmadıkları için cilde zarar verirler.

kdin-sivilce.jpg

Kızartma yapılan yağlar çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılır. Bu yiyecekleri düzenli olarak tükettiğinizde vücudunuz yeni hücre üretiminde bu yağları kullanır. Üretilen hücreler düzenli işlev göremez ve cilt rahatsızlıklarına karşı savunmasız kalırsınız.

SİVİLCELER NEDEN OLUŞUR?

Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testesteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testesteron normal ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı aşırıdır. Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı yağlı besinler akneyi artırabilirler. Aknenin yoğunluğu sonbahar ve kış mevsiminde de artış gösterebilir.

main-10ed1647-2a95-4c8a-8878-b5ce63c6592d.jpg

SİVİLVELERİ ARTIRAN GIDALAR NELERDİR?

- Patates kızartması

- Hamur kızartması

- Kızarmış tavuklar

- Soğan halkaları

- Mozzarella çubukları

- Yüksek şeker içerikli besinler de sivilcelere neden olur.

arypsqbqxsnzgwmxrivs.jpeg

- Şeker, bağışıklık sistemini sekteye uğratır ve bakteri enfeksiyonlarına karşı vücudu savunmasız hale getirir. Şeker, cildin esnek yapısının kaybolmasına da sebep olur. Kuru ve sağlıksız ciltler, enfeksiyonlara açıktır.

- Hazımsızlık ve sindirim sorunlarının başlıca nedenleri arasında yer alan şeker, dolaylı olarak sivilcelere yol açar. Uzak durulması gereken şekerli besinler:

- Tatlı

- Soda

- Dondurma

- Bol şekerli meyve suları

- Çikolata

- Kahvaltılık gevrekler

- Kurabiye

acne-comedonica.jpg

SİVİLCE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akne tedavisinde Retinoid denilen ilaçların krem ve ağızdan formları kullanılabilir. Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde yeri vardır. Krem ve veya oral formu tercih edilebilir. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek içinde ilaçlar geliştirilmiştir.

Tedavi edilmeyen akne skar yani iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Sivilce  izlerinin giderilmesi için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller ve  lazer peeling kullanılabilir.

siid.jpg

İlgili Haberler