Her şey Trump'la Başkan Yardımcısı arasındaki kapışmayla başladı. Ayaklanmanın gizli kalmış yanları

Her şey Trump'la Başkan Yardımcısı arasındaki kapışmayla başladı. Ayaklanmanın gizli kalmış yanları
ABD'de başkanlık seçimlerini Joe Biden'ın kazandığının resmen tescil edileceği Kongre'yi, Başkan Donald Trump'ın destekçileri bastı, bazı eylemciler gözaltına alındı. Trump yanlılarının işgal ettiği Kongre'de yaşanan olaylarda toplam 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Olayların başlangıcına ise Trump ile yardımcısı Pence'in atışması damga vurdu.

Trump’ın resmi seçim sonuçlarını protesto etmek için Washington DC’de miting düzenleyeceğini bildirmesiyle körüklenen olaylar, Trump’ın mitingi gerçekleştirmesi ile kontrolden çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği “Amerika’yı Kurtar” adlı mitingde Başkan Yardımcısı Mike Pence’e çağrıda bulundu. Trump’ın “Seçim sonuçlarına itiraz et, doğru olanı yap” çağrısına Pence’ten yanıt geldi.

Trump'ın çağrısına yanıt veren Pence, “Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor” dedi. Pence, Seçiciler Kurulu’nda oylara itiraz etme gibi bir yetkisinin olmadığını vurgulayarak, “ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısı böyle bir hak iddiasında bulunmadı” dedi.

Trump’ın resmi seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıkladığı ve Pence'den istediğini alamadığı mitingin ardından Kongre binası önünde toplanan Trump destekçileri ile polis arasında çatışma çıktı. Protestoculardan oluşan bir grubun polis barikatını aşarak kongreye girmesiyle de olaylar patladı. Kongreyi basan gruba müdahalede bulunan polis ekipleri, biber gazı kullandı.

Duvarları aşarak Kongre'ye ilerleyen protestocular ve polis arasında çatışma çıktı. Güvenlik zaafiyeti nedeniyle kongrede yapılacak olan oylama ertelendi. Reuters'ın haberine göre, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalara rağmen Kongre'ye girmeyi başaran Trump destekçileri ile güvenlik güçleri arasında silahlar çekildi. 

MECLİS BAŞKANI'NIN OFİSİNE GİRDİLER

Kongre binasına giren göstericilerin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisine girdikleri ifade edilmiş ve göstericilerin, bilgisayarını kapatmayı unutan Pelosi'nin maillerini okuduğu belirtilmişti.
maga-trump-protesters-capitol.jpg

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ

Olayların kontrolden çıkması sebebiyle Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, Washington genelinde saat 18.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

Bu sırada Kongre'de ilerleyen protestocular sebebiyle Kongre üyeleri ve çalışanlar, güvenlik sebebiyle oylamanın yapılacağı yerden çıkarıldı.

PATLAYICI TEHLİKESİ
ABD kolluk kuvvetleri ise, Kongre binası çevresinde en az iki patlayıcı bulunduğunu duyurdu.

ABD’de Başkan Donald Trump’ın destekçileri, Kongre binasını bastı. Bina çevresinde güvenlik önlemi alan kolluk kuvvetleri, en az iki patlayıcının bulunduğunu duyurdu. ABD medyası, patlayıcılardan birinin Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin Beltway merkezinde, diğerinin ise Demokratik Ulusal Komite merkezinde bulunduğunu duyurdu.
91-16914189.jpg

SİVİLLER KURŞUNLARIN HEDEFİ OLDU
Polisin aktardıklarına göre olaylar sırasında bir kadın, polis kurşununun hedefi oldu. Sivil olduğu açıklanan kadının hayatını kaybettiği duyuruldu. Daha sonra toplamda 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Polisten yapılan açıklamada ise, göstericilerin Kongre'ye girebilmek için güvenlik güçlerine kimyasal madde attığı ifade edildi.

Washington DC Emniyet Şefi Robert Contee, çıkan arbedede bir sivilin vurulduğunu teyit etti, 13 kişinin de gözaltına alındığını kaydetti. Olaylarda 5 silah ele geçirildi.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser da asayişin sağlanacağını ve bu tür davranışlara tolerans gösterilmeyeceğini söyledi. Başkente çevre bölgelerden polis ekipleri takviye edildi.

9411472-010621-cc-ap-dc-trump-protest-230pm-img.jpg

Beyaz Saray, Trump'ın talimatıyla Ulusal Muhafızların da Kongre'ye sevk edildiğini açıkladı. Pentagon da yaklaşık bin 100 kadar Ulusal Muhafız mensubunun görevlendirildiğini aktardı.

ABD Kongresi'ni basan Trump destekçileri binayı boşaltırken, bina dışında bazı göstericiler ile polis arasında arbede yaşandığı, çevrede güvenliğin sağlandığı son gelen bilgiler arasında.

Başkan Trump, seçimin kendilerinden çalındığı iddiasını tekrarlayarak, Kongre binasını basanların evlerine gitmesini istedi.

Trump kameralar karşısına geçerek, "Biliyorum, bizden çalınan bir seçim oldu ve bunun için üzgünsünüz. Bunu herkes biliyor. Özellikle de karşı taraf. Ancak şimdi eve gitmeniz gerekiyor. Barışı, asayişi sağlamamız lazım. Güvenlik güçlerine saygı duymamız gerekiyor. Kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Çok zor zamanlardan geçiyoruz. Benden, sizden, tüm ülkeden çalabildikleri başka bir dönem olmamıştı. Bu yolsuzluk yapılan bir seçimlerdi. Ancak bu insanların ekmeklerine yağ süremeyiz. Sükunete ihtiyacımız var. O yüzden eve gidin, siz çok özelsiniz, sizi çok seviyoruz, nasıl hissettiğinizi biliyorum. Eve dönün, sakince eve dönün" dedi.
trumpss3.jpg
"PENCE BİR KORKAK"
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çağrısına “Öyle bir yetkim yok” ifadeleriyle yanıt veren Pence’e yönelik şu ifadelere yer verdi:

"Mike Pence, ülkemizi ve anayasamızı korumak için yapılması gerekeni yapacak cesarete sahip değildi. ABD gerçeği istiyor!"

"BU BİR DARBE TEŞEBBÜSÜ"
Olayların önüne geçilememesi sebebiyle Kongre binasının kapıları kapatıldı. Protestoların körüklenmesine sebebiyet veren Donald Trump ise sosyal medya hesaplarından çağrıda bulundu. Twitter hesabından “ABD Kongresi’ndeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır. Unutmayın, biz kanun ve düzen partisiyiz. Kanuna, oradaki insanlara saygı gösterin. Teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
trum1.jpg
Bir başka paylaşım da Donald Trump’ın yardımcısı Michael Pence'den geldi. Pence, sosyal medya hesabından “olayların sona ermesi” çağrısında bulunup güvenlik güçlerine saygı duyulması gerektiğini bildirdi.

Pence yaptığı paylaşımda "ABD Kongresindeki şiddet ve yıkım hemen durmalı. Bu olaylarda yer alan herkes güvenlik güçlerine saygı duymalı ve hemen binayı terk etmeli" dedi.
Barışçıl protestoların her Amerikalının hakkı olduğunun altını çizen Pence, "Ancak Kongre binamıza saldırı hoş görülmeyecektir ve bu olayda yer alan herkes kanun önünde hesap verecektir." paylaşımında bulundu.

Trump'ın partisi olan Cumhuriyet Parti'nin Kongre üyesi Adam Kinzinger, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bu bir darbe teşebbüsü" ifadesini kullandı.
coup-attempt.jpg

TRUMP'IN TALİMATIYLA ULUSAL MUHAFIZLAR BAŞKENTE GELDİ
ABD’de Başkan Donald Trump destekçilerinin kongre binasına zorla girmesi sonucu, Washington’ın ek 200 Ulusal Muhafız talep ettiği duyuruldu. ABD’de Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, başkent Washington DC’de Kongre binasına giren Trump destekçilerinin engellenmesi için Ulusal Muhafızların yola çıktığı belirtildi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, “Başkan Donald Trump’ın talimatıyla Ulusal Muhafızlar, diğer federal koruma servisleriyle birlikte yola çıktı” dedi.

TRUMP SEÇİMLERİ TEKRARLATTIRABİLİR 
Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius da, Trump yanlılarının protestolarda silahlı çatışma çıkarabileceği uyarısında bulundu.

Ignatius, Trump'ın olası çatışmaları bahane ederek, ülke içinde asker konuşlandırılması için Başkan'a yetki veren 1807 tarihli bir yasayı devreye sokabileceğini belirtti.

Ignatius, Trump'ın bu yasayı kullanarak, altı kritik eyalette yönetime el koyabileceği ve seçimleri tekrarlattırabileceği yönünde iddialar bulunduğunu aktardı.

ABD'de geçmişte görev yapmış ve halen hayatta olan savunma bakanları, Pazar gecesi Washington Post'a bir yazı yazarak, Savunma Bakanlığı ve orduya, seçim sürecine dahil olmama, anayasaya bağlı kalma ve Başkan'ın anayasaya aykırı talimatlarını yerine getirmeme çağrısı yaptı.

JOE BIDAN'DAN ÇAĞRI
ABD Başkanı seçilen Joe Biden, Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre binasına zorla girmesinin ardından ulusa seslendi. Biden, “Demokrasimiz, modern zamanlarda gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen, benzeri görülmemiş bir saldırı altında” dedi.

Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump’a çağrıda bulunarak “Bu kuşatmayı durdur. Bu hukuka saldırıdır. Kongre Binası'ndaki kaos sahneleri gerçek Amerika'yı yansıtmıyor, kim olduğumuzu temsil etmiyor. Başkan Trump'ı şimdi ulusal televizyona çıkmaya, yeminini yerine getirmeye ve anayasayı savunmaya ve bu kuşatmanın sona ermesini talep etmeye çağırıyorum. Bu bir protesto değil. Ayaklanma. Dünya izliyor” dedi.
302306-joe-biden-at-dnc.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’ne zorla giren destekçilerine seslendi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, şu ifadeleri kullandı:
“Acınızı anlıyorum. İncindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim oldu. Heyecanlı bir seçimdi, bunu herkes biliyor, özellikle karşı taraf için. Ancak artık eve dönmelisiniz. Barışa, adalete ve düzene sahip olmalıyız. Kolluk kuvvetlerimize saygı göstermeliyiz. Kimsenin incinmesini istemiyoruz. Zorlu bir dönemden geçiyoruz. Hepimizden alıp götürebilecekleri olan bir dönem hiç olmadı. Bu hileli bir seçim. Bu insanların ellerine koz veremeyiz. Barışçıl olmalıyız. Bu yüzden eve dönün. Sizi seviyoruz, sizler özelsiniz. Neler olduğunu görüyorsunuz. Başkalarına nasıl davranıldığını görüyorsunuz. O kadar kötü ki nasıl hissettiğinizi biliyorum. Ama eve gidin, huzur içinde eve gidin.”

KONGRE TEKRAR BAŞLADI
Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kongre'de Trump destekçilerinin binaya girmesi nedeniyle yarım kalan ve seçilmiş başkan Joe Biden'ın başkanlığının onaylanacağı oturumu yeniden başlattı.

Pence yaptığı açıklamada, “Bugün ABD Kongresi'nin karanlık bir günüydü. Ancak başkent polisinin, federal, eyalet ve yerel güvenlik birimlerinin yoğun çabası sayesinde şiddet bertaraf edildi. Kongre güvenlik altına alındı. Burada yaşanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu kutsal koridorlarda yaşanan can kaybının da Kongre'yi savunurken yaralananların da yasını tutuyoruz. Bugün başkentimizi savunduk. Bu tarihi mekanı korumak için görev yerlerinden ayrılmayan kadın ve erkeklere her zaman minnettar kalacağız” dedi.
trump3-001.jpg

KONGREDE NELER OLACAKTI
ABD Kongresi, Seçici Kurul'un oylarını saymak ve onaylamak için ortak bir oturum düzenleyecekti. ABD'deki iki aşamalı seçim sisteminin prosedürleri gereğince, seçmenler bulundukları eyaletin Seçici Kurul'a yolladığı delegeleri, bu delegeler de başkanı seçiyor. Her eyaletin nüfusuna göre temsil edildiği ve dört yılda bir toplanarak başkanı seçen 538 üyeli Seçici Kurul, 14 Aralık'ta toplandı. Seçici Kurul, eyaletlerden çıkan sonuçlarla paralel bir şekilde 232'ye karşı 306 oyla Biden'ı başkan seçti. Kongre de yapılacak olan ortak oturumunda bu sonuçları onaylayacaktı. Böylece Biden'ın başkan seçilmiş olduğu kesinleşecek ve 20 Ocak'ta yemin ederek resmen göreve başlamasının önünde hiçbir engel kalmayacaktı.

Normalde formalite olan bu sürecin, bu yıl Trump'ın asılsız yolsuzluk iddiaları ortaya atarak mağlubiyeti kabul etmemesi nedeniyle bir miktar uzaması zaten bekleniyordu. Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden 100'den fazla Cumhuriyetçi üye ile üst kanadı Senato'da 10'dan fazla üye sonuçlara itiraz edeceklerini söyledi. Bu itirazların, Biden'ın zaferinin onaylanma sürecini biraz uzatması tahmin ediliyordu. Ancak yaşanan bu olaylar tahminlerin çok ötesinde kaldı.

trumpss.jpg

erewx-cuuaevpm5.jpg
trump2-003.jpgtrum4.jpgtrum5.jpg

İlgili Haberler