Herkesi ilgilendiriyor. Ücretli poşetlere zam gelecek mi, yeni yılda poşet fiyatları ne olacak

Herkesi ilgilendiriyor. Ücretli poşetlere zam gelecek mi, yeni yılda poşet fiyatları ne olacak
Ücretli poşet uygulamasında birinci yıl sona eriyor. Tüketiciler yeni yılda alışveriş poşetlerine zam olup olmayacağını merak ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2020 yılının ilk 10 ayında poşet kullanım oranının yüzde 73'e düştüğü açıkladı. Yeni yılda poşet fiyatlarına zam tartışmaları sürerken bakanlıktan uygulamanın sayladığı faydalara ilişkin gelen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
“Bu azalmayla birlikte 8 bin 380 ton daha az sera gazı salımı, 1 milyon 220 bin ton karbon ayak izi azaltımı, 2 milyon varil ham petrol kullanım tasarrufu ve 1 milyon 120 bin MWh enerji tasarrufu şeklinde özetlemek mümkün. Bu azalma oranı ile plastik poşet üretimi için gerekli ham madde ithali de önlenmiştir. Yaklaşık 1.5 milyar lira tasarruf edilmiştir.”

SABİT KALSIN
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerin ücretli poşet uygulamasıyla ek olarak bir gelir elde etmeye çalıştıklarını kaydederek, "Tüketiciler ve poşet üreticileri bu yıl da poşet fiyatlarının 25 kuruşta sabit kalmasını istiyor” dedi.

Perakende satış noktalarından alınan poşetler, bir yüzeyinde marka logosu diğer yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu ile satılıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, poşet parasının tüketicilere ek maliyet olduğunu söyledi. Koçal, “2021 yılı için poşet fiyatlarına zam gelmemeli. Vatandaşlarımız ilave bir yükün altına sokulmamalı. Öte yandan ücretli poşetlerde firma reklamı olmamalı. Vatandaşları bez torba ve file kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli” diye konuştu.