Kimsenin söylemediği gerçeği açıklıyoruz: En yakın tarihi duyduğunuzda şok olacaksınız

Kimsenin söylemediği gerçeği açıklıyoruz: En yakın tarihi duyduğunuzda şok olacaksınız
Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı son açıklamada korona virüse karşı 125 aşı çalışması yürütüldüğünü bildirdi. Bu çalışmalardan 10 tanesinde insanlı deneylere geçilirken, aşının yaygın kullanımının ise 2021 yılı Mayıs ayını bulması bekleniyor.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

Dünya Sağlık Örgütü aşı çalışmalarıyla ilgili son bilgileri paylaştı. 27 Mayıs tarihinde açıklanan son verilere göre toplam 125 farklı aşı çalışması yürütülüyor. Bunlardan 10 tanesinde insan üzerinde deneylere geçildiği bildirildi. Geri kalan 115 çalışmada ise klinik ve klinik öncesi çalışmalar sürüyor.

Korona virüs salgınına karşı mücadelede en önemli silah olarak görülen aşının ne zaman kullanılabileceği herkesin merak konusu olmaya devam ederken, dünyanın bir çok ülkesinde aşı çalışmalar devam ediyor. Ancak aşının kullanımı için en az bir sene beklememiz gerekecek. Yetkililer, aşının 2020 sonunda erişime açılmasını ve dünyada yaygın kullanımın ise 2021 yılının Nisan ya da Mayıs aylarında başlaması bekleniyor.

İŞTE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN AÇIKLADIĞI AŞI ÇALIŞMALARI LİSTESİ

who1.jpgwho2.jpgwho3.jpgwho4.jpgwho5.jpgwho6.jpg

LİSTEDE DİKKAT ÇEKEN TÜRKİYE DETAYI

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı listede önemli bir detay dikkat çekti. Açıklanan verilere göre, ABD, Çin, Japonya, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerden çalışmalar yer alırken, Türkiye’den hiçbir çalışmanın yer almaması dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de 3 üniversitenin aşı çalışmalarında hayvanla deneylere geçtiğini açıklamıştı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Virüs Türkiye’ye gelmeden bir platform kuruldu. 25 üniversitenin yanı sıra kamu ve özel kurumlardan 250’ye yakın elemanla korona virüs kapsamında Türkiye’de ciddi bir çalışma yapılıyor. Yürütülen 17 büyük projenin koordinasyonunu MAM olarak biz yapmaktayız. Bu kapsamda bir yandan COVID-19'a karşı ilaç geliştirme projelerini yürütürken, diğer yandan platform üyelerinin ihtiyaç duyduğu malzemelerin yurt içi ve yurt dışı satın almalarını tamamen biz yapıyoruz”

VİRÜS MUTASYONU UĞRAYABİLİR

Korona virüse karşı yürütülen aşı çalışamlarında en büyük engel olarak virüsün mutasyona uğrama ihtimali görülüyor. Uzmanlar, korona virüsün henüz tam olarak tanımlanamadığını vurgulayarak, bu durumun aşı geliştirmeyi zorlaştırdığı vurguladı.

Oxford Üniversitesi'nden yapılan bir çalışmada, yakın zamanda Covid-19'dan iyileşen hastaların kanı analiz edildi. Test sonuçları, uzun süreli bağışıklığa imkan sağlayan antikor seviyelerinin, enfeksiyondan sonraki ilk ay boyunca keskin bir şekilde arttığı, ancak daha sonra aniden düştüğünü gösterdi.

Iowa Üniversitesi'nde Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Profesörü Stanley Perlman söz konusu araştırma için, "Eğer doğal enfeksiyon sağlam bir bağışıklık getirmiyorsa, bir aşı daha nasıl etkili olabilir" diye konuştu.

YAN ETKİLERE DİKKAT

Dünya Sağlık Örgütü'nün salgınlar için işbirliği merkezinin müdürü Dr John McCauley her aşının neden olabileceği zorlukları analiz etmek için zaman ayırmanın gerekli olduğunun altını çizerek, "Her aşının kendine has karşılaşabileceği zorlukları var. Bu virüs bizim için yeni, onun hakkında yeterince bilgi ve deneyime sahip değiliz" diyerek aşı geliştirmede dikkatli olma çağrısında bulundu.

 “ÖNCELİK SAĞLIK ÇALIŞANLARI OLMALI”

Dünya Sağlık Örgütü, gelecekte bulunabilecek herhangi aşının öncelikle, dünya genelindeki sağlık çalışanlarına daha sonra da her yerdeki ihtiyaç sahiplerine gönderilmesi gerektiğini söyledi.