HES kodu alma. HES kodu nereden, nasıl alınır? HES kodu nedir?

HES kodu alma. HES kodu nereden, nasıl alınır? HES kodu nedir?
HES kodu, korona virüs salgınında alınan tedbirler kapsamında gündemdekini yerini korumaya devam ediyor. Özellikle seyahatlerde ön planda yer alan HES kodu uygulaması, hayatın her alanında sıklıkla kullanılıyor. Peki; HES kodu nereden, mesajla nasıl alınır? HES kodu ne işe yarıyor?

Son zamanlarda özellikle artan korona virüs tedbirleri kapsamında hayatın her alanında kullanılan HES kodu uygulaması, akıllı telefonlarda kullanıldığı gibi 'https://hayatevesigar.saglik.gov.tr' adresi üzerinden de erişimi sağlanabiliyor. Kontrollü sosyal hayat kapsamında ve seyahatlerde de kullanılan HES kodu akıllı cep telefonları üzerinden kısa mesajla da rahatlıkla alınabiliyor.

HES KODU NEDİR?

Korona virüs hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur.

HES KODU NEREDEN, KISA MESAJLA NASIL ALINIR?

HES kodu, "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabilecek. Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluşturulacak.

hes1.jpg

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaşların kendi kontrolünde olacak. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabilecek.

HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

hes2.jpg

HES KODU NE İŞE YARIYOR?

Kod, öncelikle uçak, otobüs ve tren seyahatlerinde kullanılacak.  Vatandaşlar, tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla HES kodu alacak. HES kodu, bilet alınırken ilgili seyahat firması ile paylaşılacak. Seyahat firması HES Kodu ile kişinin sağlık durumunu sorgulayıp, risk varsa seyahatine onay vermeyecek. Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanacak.