Hesap büyük, olay büyük!

Katıldığı bir iftar programında konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen daha sonra da YSK'nın tartışmalı kararı ile mazbatası elinden alınan Ekrem İmamoğlu'na tepki gösterdi.

İmamoğlu'nun kazanmasına "en çok Yunan medyasının sevindiğini" ifade eden Göksu daha sonra İmamoğlu'nun nereli olduğunu iftar programına katılan vatandaşlara sordu. Vatandaşlardan "Trabzon" cevabını alan Göksu "E hesap başka" dedi.

Tabii buradaki amacı hepimiz biliyoruz. Sadece biz değil tüm Trabzonlular biliyor.

Hafta sonu panel için Trabzon Beşikdüzü'ne gittim. Orada da tepki devam ediyordu. Mahkeme kararı ile videonun yayınlanması yasaklandı. Barış Yarkadaş'ın sosyal medyada paylaştığına göre videoyu yasaklayan hakim avukatlıktan hakimliğe geçen eski AKP Edremit İlçe Başkanıymış.

Benim üzerinde duracağım konu ise başka.

Mehmet Tevfik Göksu ile ilgili araştırma yaparken "Kalyon Holding Genel Müdürü", "İSKİ Genel Müdür Yard.", "Bakan Danışmanı", "Azerbaycan'a transfer" gibi sıfatlar ile karşılaştım. Hem Belediye Başkanı hem bu görevleri nasıl yapıyor diye kafam karıştı ve kendisini aradım. Aynı isimde kuzeninin olduğunu bu görevlerde de bulunduğunu öğrendim.

Esenler Belediye Başkan'ı Mehmet Tevfik Göksu'nun abisinin başkanı olduğu bir vakıf var.

Adı: Yeni Dünya Vakfı.

Vakfın başkanı ve mütevelli heyetinde yer alan kişi, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun abisi Mahmut Göksu.

Yönetim, mütevelli heyeti ve istişare heyetinde hayli ilginç isimler mevcut. Birçok AKP'li isim yer alıyor.

Esenler Belediye Başkanının abisi Mahmut Göksu.

Eski Aile ve Sosyal politikalar Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşen Gürcan.

İş adamı Gazi Akmercan, Ahmet Davutoğlu'nun danışmanı Genar'ın sahibi Mustafa Şen.

Eski Keçiören Belediye Başkanı Danışmanı Ali Toköz.

THY da görevli Hüseyin Sağlam AKP eski Mv. Sağlık Bakanı danışmanı Ahmet Baha Öğütken.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Eski Fatih Belediye Başkanı ve AKP Mv. Mustafa Demir.

Liste çok uzun…

FETÖ mensuplarının Eyüpsultan'daki buluşma noktası olarak bilinen otel ve restoran olarak kullanılan Halit Paşa Konağı 15 Temmuz sonrası yıkıldı. Yerine de İBB, şadırvan ve tuvalet yaptı.

Bu binanın karşısında bulunan ek bina ise OHAL kapsamında Maliye Hazinesine devredildi. Binanın dışındaki ahşap kaplamalar söküldü. Yeni Dünya Vakfı da arazinin sosyal kültürel tesis olarak kullanılması için başvuru yaptı. Plan değişikliği yapıldı yüksekliği arttırıldı. Plan değişiklikleri AKP oyları ile geçti. Ek bina ve arazisi Yeni Dünya Vakfına tahsis edildi.

Yeni Dünya Vakfı'nın yönetiminde bulunan kişilerin ve birinci derece akrabalarının iş ilişkileri de çok dikkat çekiyor.

Mesela mütevelli heyetinde bulunan Sağlık Bakanı eski Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken. Ablası Fatma Mehvibe Özgün.

Öğütken'in 2015 yılında Sağlık Bakan yardımcısı olarak atanması sonrası ilginçtir abla Fatma Mehvibe Özgün, Avrasya Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. adlı firma ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık İstanbul başta olmak üzere ihaleler almaya başlamış.

(2016/2881-2017/28903-2018/33417 ihale numarası ile) Sağlık İstanbul'dan…

(2016/10508 -2016/570453-2018/30859) ve 2018/680547 ihale numarası ile) İstanbul Halk Ekmek'ten…

(2019/40525 ihale kayıt no ile de) İSPER'den toplamda 989 bin TL'lik "Mali denetim ve tam tasdik hizmet alım işi" adlı ihaleleri almış.

Daha önce almamış mı peki?

Almış tabii ki ancak kardeşi Bakan Yardımcısı olmadan önce 2013-2016 tarihleri arasında şahıs şirketi ile ihale almış. İSBAK, BELTUR, İSTON ve OTOBÜS A.Ş'den almış ihaleleri toplamı da 974 bin 500 TL!

Yönetimde bulunanların ilginç bağlantıları bitti mi? Hayır tabi.

Mesela bir örnek daha;

Gazi Akmercan; Akmercan Turizm Taşımacılık'ın sahibi. Önce acaba Esenler Belediyesi'nden ihale almış mı diye merak edip baktım.

Evet almış.

(2011/109793, 2011/178537, 2012/135505, 2014/88189, 2017/336966) ihale numaraları ile toplamda 52.8 milyon TL ihale almış.

Tabi bu kadar işi Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya sordum. "Evet doğru hem temizlik işleri yapan büyük bir firma. Benim dönemimde de öncesinde de işler aldı almıştır. Büyük bir firma normaldir" dedi.

Peki, sadece ihaleleri Esenler Belediyesi'nden mi almış? Hayır tabi ki.

Akmercan adlı firma, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSKİ'den 5 ihale almış ve toplam tutarı 14.7 milyon TL.

Tüm Türkiye'deki başta İstanbul İlçe Belediyeleri olmak üzere tüm kurumlardan 2010-2019 tarihleri arasında aldığı 120 ihalenin toplamı ise 1.3 milyar TL. Yani eski para ile 1 katrilyon 361 trilyon…

Akmercan adına kayıtlı olanlar sadece bu.

Mesela yine aynı aileye ait olan S.G.S.Turizm Taşımacılık Ltd. Şti var. Sahibi Cemal Akmercan. Gazi Akmercan'ın sahibi olduğu Akmercan Turizm ile Marmara Ünv. Taşıma ihalelerini birlikte almışlar. İşin ilginç tarafı yine aynı vakıf yönetiminde bulunan Sağlık Bakan Yard. Ahmet Baha Öğütken'in ablası Fatma Mehvibe Özgün bu firmanı Mali Müşaviri!

Bu kadar araştırmadan sonra diyorum ki ne vakıfmış ama!

Anlayacağınız Türkiye'de AKP'li siyasilerin tüm maddi kaynakları vakıflar üzerinden ihale alarak sağlanıyor. Millete ve seçilmiş Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hakaret etseler de onlar için bu feryat figanın nedeni, seçimi kaybetmeleri halinde İBB'den alamayacakları ihalelerdir aslında.

Yani bal tutan parmağını yalıyor.

Vakıflar ihaleler için kimlik onaylama yeri olmaya devam ediyor.

Yazık güzel ülkeme…

 

************************************************************************************************************************************

 

YENİ DÜNYA VAKFI'NDAN CEVAP VE DÜZELTME METNİ 

22 Mayıs 2019 tarihli Yeniçağ Gazetesi'nin l'inci ve 11'inci sayfaları ile gazeteye ait internet sitesinde Murat Ağırel imzası ile yayınlanmış olan "Hesap Büyük, Olay Büyük!" başlıklı yazıda, Yeni Dünya Vakfı hakkında bir takım gerçek dışı iddialara/ithamlara yer verildiği, bu yazıda müvekkil vakfın adeta bir siyasi malzeme gibi kullanılıp yalan-yanlış-çarpıtma açıklamalarla mesnetsiz bir algı oluşturulmaya çalışıldığı, ağır ithamlarda bulunularak bir haksız kazanç kapısiymış gibi gösterilmeye çalışıldığı görülmüştür.
Yeni Dünya Vakfı, gençlerimizin milli ve manevi değerlere bağlı, kültürlü, bilgili, ahlaklı, yeniliklere açık, aydın birer şahsiyet olmalarını sağlayarak milletimizin huzur içinde kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak gayesi ile 1996 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerini bu gayeye uygun biçimde ve "kamu yararına çalışan vakıf statüsü verilmiş olarak devam ettirmektedir. Bu bağlamda ortaöğretim ve üniversite eğitiminin her seviyesinden birçok öğrenciye verdiği destek ile ülkemizin muasır medeniyet seviyesinde yannlarını inşa edecek gençlerin yetişmesinde ve gelişmesinde önemli görev almaktadır.
Eğitime sağladığı katkı ve her yıl binlerce ihtiyaç sahibi öğrenciye verdiği bursların yanı sıra, öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine yönelik eğitsel, kültürel, sosyal ve sportif projeleri de hayata geçirmiş olan Yeni Dünya Vakfı, her geçen gün büyüyen hizmet ağı, üstlendiği misyon ve hayata geçirdiği bu projelerle ülkemizdeki önemli ve saygın sivil toplum kuruluşlan arasında yer almaktadır.
Şeffaf bir yapıya sahip olan Yeni Dünya Vakfı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve hatta kendi iç denetim organlarınca da ayrıca denetime tabi tutulmaktadır. Bu bağlamda hesabı, hukuka, yetkili mercilere, kurullara, kişilere vermenin yanında vicdanına da vermekle kendini mükellef hisseder.
Yeniçağ Gazetesi'nin 22 Mayıs 2019 tarihli baskısında yayınlanan, Yeni Dünya Vakfı'nı karalama mahiyetindeki yazıda; birbirinden alakasız birçok konu, yazar tarafından işine geldiği gibi harmanlanmış, müvekkil vakıf ile doğrudan ilgisi olmayan birçok konu sanki Yeni Dünya Vakfı ile ilgiliymiş gibi lanse edilmiştir. Kesinlikle ticari bir gayesi bulunmayan müvekkil vakfın ismi bazı ticari meselelerle ve ihalelerle telaffuz edilerek zihinlerde soru işaretleri yaratılmaya ve kamuoyu nezdinde kara propaganda ortamı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bahse konu yazıda müvekkil vakfa yönelik iddiaların hiç biri için somut bir delil veya belge sunulamamış olması da, yazarın sadece "töhmet altında bırakma" gayesiyle hareket ettiğini açıkça ortaya koymaktadır.
İftira edilenin aksine, müvekkil vakfın tekzibe konu yazıda belirtildiği şekilde hiçbir belediye veya kamu kurumundan herhangi bir suretle ihale alması ya da ihale süreçlerine etki etmesi ne fiilen ne de hukuken, asla söz konusu değildir. Bununla birlikte, haberde ima edildiği şekilde müvekkil vakıf tarafından bazı şirketlere ihale süreçlerinde referans olunması ya da herhangi bir suretle bu şirketlerin ticari faaliyetlerine etkide/katkıda bulunulması da mevzubahis olamaz. Vakfın faaliyetleri ile vakıf yönetiminde görev alan yöneticilerin ticari faaliyetleri birbirinden ayrı/bağımsız konular olup, tamamen gönüllülük esasına göre görev alan tüm vakıf üyelerinin kendi özel, siyasi ve ticari hayadarmdaki faaliyetlerinin, vakıf ile ilişkilendirmeye çalışılması, basın ahlakı ve etik kuralları ile bağdaşmayacak türden bir saldırıdır.
Bununla birlikte; söz konusu yazıda, Yeni Dünya Vakfı'nın kullanımına tahsis edilen taşınmazla ilgili, plan değişikliğine dair bir takım gerçek dışı ve çarpıtma ifadelere yer verildiği ve sanki hukuka aykırı bir işlem varmış gibi imada bulunulduğu görülmektedir. Cevaben belirtmek gerekir ki; söz konusu plan tadilatı teklifi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ("IBB") İmar Komisyonu'nca "Ticareti fonksiyonu olan bir alanının sosyal ve kültürel tesis alt yapısına dönüşümünü ve blok irtifa ile konturunun mevcut yapı ile uyumlu hale getirilmesini içermekte olup sosyal alt yapı alanlarını artırıcı özelliği olduğundan ve kamu yararı niteliği taşıdığından..." uygun görülmüştür. "Ticari alanın sosyal ve kültürel tesis alanına dönüşümünü" içeren bu plan tadilatı, İBB Meclisi'nce oy çokluğu ile onaylanırken, daha sonra tesisin fiziki durumuna ilişkin ilave plan tadilatı teklifi ise yine İBB Meclisi'nce oybirliği ile kabul edilmiştir. Ayrıca taşınmazın yüksekliğinde kesinlikle bir artış olmamış, tam aksine plana aykırı olduğu görülen bazı kısımları düşürülerek plana uygun hale getirilmiştir. Söz konusu taşınmaz ticari bir lejanta sahipken taşınmazın sosyal ve kültürel tesis alanı lejantına dönüştürülmesi, vakfın maddi çıkar gayesiyle hareket etmediğinin açık delillerinden olup, mesnetsiz köşe yazısındaki iftiraları çürüten önemli bir göstergedir.
Son derece net ve hiç bir tereddütte mahal vermeyecek düzeydeki şeffaf ve denetlenebilir yapısına ve düzenli olarak yasal denetimlere de tabi tutulmasına rağmen; Yeni Dünya Vakfı'ni adeta bir siyasi malzemeymiş gibi yalan/yanlış haberlerine alet edenleri ve bu surede kamuoyu nezdinde kendi emellerine hizmet edecek türden bir algı ortamı oluşturmaya çalışanları kınıyor, gerçeklikle ilgilisi olmayan bu haberdeki iddia, itham ve imaları şiddetie reddediyoruz.
Yeniçağ Gazetesi'nde Murat Ağırel imzasıyla yayınlanan; gerçek dışı iddialarla dolu, hukuka aykırılık ihtiva eden ve Yeni Dünya Vakfı'nın kişilik haklarına saldırı niteliğindeki bu yayın nedeniyle gerekli her türlü hukuki süreç başlatılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.
Yeni Dünya Vakfı Vekili
Av. Ali Taşar

 

 

Yazarın Diğer Yazıları