Hindistanlı siyasetçi: Koronanın insanlar gibi yaşama hakkı var. Virüse tapınak yapıp tapmasalar bari

Hindistanlı siyasetçi: Koronanın insanlar gibi yaşama hakkı var. Virüse tapınak yapıp tapmasalar bari
Hindistan korona salgınının ikinci dalgasının en zor dönemlerini geçirirken eski başbakan Trivendra Singh Rawat virüsün de insanlar gibi yaşamaya hakkı olan canlı bir organizma olduğunu söyledi. Uttarakhand eyaletinin eski başbakanı Trivendra Singh Rawat, sözleriyle tepki çekti.

Uttarakhand eyaletinin bu sene aniden görevden alınan eski başbakanı Trivendra Singh Rawat, yerel bir televizyona demecinde, “Felsefi açıdan bakılırsa, koronavirüs de canlı bir organizma. Bizler gibi onun da yaşamaya hakkı var” açıklamasını yaptı.

“Ancak biz (insanlar) kendimizin en zeki canlı olduğunu düşünüyoruz ve onu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. O da sürekli olarak kendini mutasyona uğratıyor” diye sözlerini sürdüren Rawat, bunun yanında, insanların korona virüsten korunmak için ondan daha hızlı ilerlemesi gerektiğini söyledi. 

Rawat’ın, ülkesinin, salgının çok şiddetli geçen ikinci dalgasıyla baş etmeye çalıştığı bu dönemde yaptığı söz konusu açıklamalar hem siyasetçiler hem de kamuoyundan tepki aldı.

‘HEM DUYARSIZ HEM APTALCA’
Hindistanlı siyasetçiler de Rawat’ın açıklamasının, ‘hem duyarsız hem de aptalca olduğunu’ belirttiler.

Rawat’ın eskiden başbakanı olduğu Uttarakhand’ın Kongre  Başkan Yardımcısı Suryakant Dhasmana, “Rawat’ın söyledikleri aptallık ve saçmalık. Aklını kaybetmiş, partisinin yerine başkasını getirmiş olması nedeniyle ileriyi göremiyor” yorumunda bulundu.

Dhasmana şöyle devam etti: “Virüs canlı bir organizma; (Hindulara göre şeytan olan) Ravana, Kansa ve Mahishasura da öyleydi. Ancak hepsi tanrılar tarafından öldürüldü, zira bu virüs gibi onlar da dünyayı yok ediyorlardı. Rawat saçmalıyor.”

‘İNEKLER NEFES ALIP VEREN TEK HAYVANLAR’
Diğer yandan bu, Rawat’ın tepki ilk açıklaması değil. Siyasetçi 2019’da da ineklerin nefes alıp veren tek hayvanlar olduğunu söylemesiyle kamuoyunu ‘şaşırtmıştı.’ Rawat, bu yılın mart ayında partisi tarafından aniden görevden alındı.

Hindistan’da haftalardır hâlâ günde 300 bini aşkın yeni vaka ve yaklaşık 4 bin can kaybı kayıtlara geçiyor.