Hollanda'da protestolar büyüyor. Amsterdam ve Rotterdam alev alev

Hollanda'da protestolar büyüyor. Amsterdam ve Rotterdam alev alev
Ülkenin farklı kentlerinde yaşanan şiddet ve yağma olayları, hükümetin tepkisini çekti. Siyasi yetkililer, eylemcilerle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Hollanda'da  korona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı başlayan gösteriler, Amsterdam ve Rotterdam'da büyüyerek devam ediyor

Geçen hafta cumartesi gününden bu yana farklı kentlerde devam eden gösterilerde taşkınlıklar yaşandı.

Rotterdam'da protestocular, polise havai fişek ve taşlarla saldırdı, mağazalar yağmalandı. Polis bürosu da saldırıların hedefi oldu. Yağma olaylarına karşı dükkan sahipleri, tahta plakalarla önlem almaya çalıştı.

"APTALLARA TESLİM OLMAYACAĞIZ"

Öfkeli kalabalığa karşı polis, tazyikli su ve köpeklerle müdahale etti. Dünyanın dikkatle izlediği ülkede hükümet, sokağa çıkma yasağında geri adım atılmayacağını söyledi.

Finans Bakanı Wopke Hoekstra, "Birkaç aptala teslim olmayacağız." dedi.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Ferdinand Grapperhaus, "Görünüşe göre küçük gruplar ayaklanmayı gerekli görüyor. Ancak bu korona politikasından kaynaklanmıyor çünkü bunun için bir dükkan yağmalamanıza gerek yok." diye konuştu.

20210125-2-46544213-61920887-web.jpg

KOŞULSUZ HAPİS CEZASI

Grapperhaus, güvenlik güçlerinin isyancıları bastırmaya devam edeceğini ifade etti.

Hollandalı bakan, yakalananların koşulsuz hapis cezasına çarptırılabileceği konusunda uyardı.

Polis, olayların üçüncü gecesinde 184 göstericiyi tutukladı. Çoğu sokağa çıkma yasağını ihlal eden 1741 eylemciye para cezası verildi.

"ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE İLGİSİ YOK"

Başbakan Mark Rutte, ayaklanmaları "kriminal şiddet" olarak nitelendirdi. Ortaya çıkan tablonun "özgürlük mücadelesiyle hiçbir ilgisi olmadığını" dile getirdi.

Şiddet ve ayaklanmanın koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan tedbirler üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını vurgulayan Rutte, "Bu kriminal şiddet durmalı. Sokağa çıkma yasağı gerekli. Virüs, bizi özgürlüğümüzden mahrum ediyor." dedi.

"BELEDİYE BAŞKANI OLARAK..."

Hollanda'da belediye başkanları ve milletvekilleri de ülkenin şiddetle anılmasından rahatsızlık duyuyor.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, "Utanmaz hırsızlar, aksini söyleyemem." diyerek, kızgınlığını dile getirdi.

Aboutaleb, "Önlem olarak göz yaşartıcı gaz kullanımıyla tehdit etmekten nefret ediyorum. Üzücü buluyorum çünkü belediye başkanı olarak kariyerim boyunca bunu yapmak zorunda kalmadım." dedi.

20210125-2-46544213-61920886-web.jpg

POLİSİN GEÇ KONUŞLANDIRILMASINA SORUŞTURMA

Den Bosch Belediye Başkanı Jack Mikkers, çevik kuvvet polisinin konuşlandırılmasıyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Mikkers'e göre, polisin şehre ulaşması uzun sürdü.

Haarlem Belediye Başkanı Jos Wienen, isyanları ve vandalizmi kabul edilemez olarak nitelendirdi

"YAĞMA ŞİMDİYE KADAR DİĞER ÜLKELERDE OLUYORDU"

Olaylardan duyduğu üzüntüyü aktaran milletvekili Wytske Postma, "Şimdiye kadar, dükkanları yağmalamak diğer ülkelerde olan şeydi. Burada değil. Hollanda'da değil." dedi.

Bir diğer milletvekili Tunahan Kuzu, sokağa çıkma yasağına karşı olduğunu ancak bu durumun isyana, dükkanları yağmaya yol açmaması gerektiğini söyledi.

Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) ırkçı lideri Geert Wilders ise orduyu göreve çağırdı, olaylardan göçmenleri sorumlu tuttu.