Hong Kong’da onlarca kişi gözaltına alınmıştı. ABD Çin’e yeni yaptırımlar yapacağını açıkladı

Hong Kong’da onlarca kişi gözaltına alınmıştı. ABD Çin’e yeni yaptırımlar yapacağını açıkladı
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ulusal güvenlik kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle aralarında eski delegelerin de olduğu 53 kişinin gözaltına alınmasında etkisi olanlara yaptırım yapmayı düşündüklerini açıkladı.

ABD Çin’e yeni yaptırımlar yapacağını açıkladı

Dünkü olaylar, 'devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri' yasaklayan ilgili kanunun 30 Haziran 2020'de yürürlüğe girmesinin ardından en büyük gözaltı olarak kayıtlara geçti.

Gözaltı işlemlerini 'Çin Komünist Partisi'nin kendi halkını ve hukukun üstünlüğünü aşağıladığının bir diğer göstergesi' olarak niteleyen Pompeo, "ABD Hong Kong halkına bu saldırıyı düzenleyen her ve tüm kişi/kuruluşlara yaptırım ve başka kısıtlamalar getirmeyi değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

ABD'deki Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi'ne de kısıtlamalar getirilebileceğinin altını çizen Pompeo, 'Hong Kong'daki demokratik sürecini baltalayan yetkililere karşı acil ilave eylemler' vurgusu da yapmayı ihmal etti.

Pompeo ABD vatandaşı avukat John Clancey'in da gözaltına alınmış olmasına "ABD, vatandaşlarının keyfi gözaltı veya tacize maruz bırakılmasına müsamaha göstermeyecek" sözüyle tepki gösterdi.

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi'nde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanmıştı.

Yasa ile Çin medyası tarafından 'Hong Kong'un vatan hainleri' olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar uzanan hapis cezası verileceği belirtiliyor.