Horst Köhler'e soru: Kumarı kim oynatıyor?

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Frankfurt’ta bankacılar tarafından düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, ülkedeki mali krizin sorumluluğunu banka yöneticilerinin üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Kuruluşlarınızdan çok sayıda kişi, çeşitli uyarıları dikkate almadığı gibi, hatalı gelişmelere karşı önlem almak yerine bahis oynadı” dedi. Kazanç hırsıyla bazı risklerin görülmediğini ya da bilinçli olarak görmemezlikten gelindiğini ifade eden Köhler, bazı durumlarda temel kuralların ihlal edildiğini, bankacılık sektörünün erdemlerini hatırlayarak kaybettiği güveni yeniden kazanması gerektiğini kaydetti.
Nihayet, dünyada bir devlet yetkilisi, yapılan işin kumar olduğunu telaffuz etti! Oysa bu bizim için yeni değil. Hatta Almanya gibi ülkelerin, hatta ABD’nin bile aslında kumarı oynatan değil, sadece oynayan olduğunu söyleyegeldik.
Özellikle borsanın tam bir kumar olduğunu adeta haykırdık.
Sesar’ın bir incelemesinde ise “Önümüzdeki on senelik süreçte tedavülden kalkacak olan ‘Eski Matriks’te; BM görüntüsü altında ve ABD’nin liderliğinde aynı hedefe ve ideale doğru yakınlaşan bir ‘dünya’; NATO görüntüsü altında benzer güvenlik stratejilerine doğru odaklaşmaya başlayan ‘hegemon güçler’, Dünya Ticaret Örgütü, GATT, IMF, Dünya Bankası, AB gibi kurumlar nezdinde ortak oyun kuralları ile oynamayı kabul eden sermaye odakları ve kabuk olarak kullandıkları ulus devletler, internet, TV, film, oyun kanalları aracılığı ile ‘benzer’ düşünme, hareket etme ve tüketme kalıplarına yönlendirilen kitleler modern çağın totemi haline getirilen ‘bilgi’ çevresinde uyutulan ve uyutulurken bütün bilgi altyapılarının belli mekanizmalarla kontrol altına alınmasını engelleyemeyen, bilgi akışında kürek çekmeye zorlanan uluslar, ana görüntü kaynaklarını teşkil ediyordu” deniliyordu,
Peki yeni Matriks nasıl olacaktı?
“Ortadoğu ve ardından başlayacak olan Avrasya operasyonları eski Matriks’i kırıp, yeni Matriks’i oluşturma yönünde atılan bir ara adımdır. Önce ‘kemikler’ kırılacak ve daha sonra yeniden kaynaması için dünyaya yeni bir ‘alçı’ sunulacaktır. Yeni Matriks; gaz maskesi ile haber sunan spikerler; birbirleriyle küfretme derecesinde atışan hegemon güçlerin dışişleri bakanları; ‘Haçlı seferleri’nden söz eden devlet başkanları; Yahudi askerleri tarafından kuşatılan kiliseler gibi görüntülerin eşliğinde yeniden yoğrulacak bir ‘kavramlar’ dizisi, çatlayan ve ayrıştırılan NATO, BM ve AB gibi kurumlar, IMF ve Dünya Bankası’nın bunları izlemesi ve bu enkaz üzerine inşa edilecek yeni mekanizmalar ve sınırlı çerçeveye sahip daha modüler kurumlar, dünya finans sistemini değerli bir madene endeksleyen ve dolayısıyla dünya maden/enerji piyasalarının kontrolünü ‘egemen para’ dinamiklerine bağlayan yeni bir finans sistemi, ABD’nin uzay hâkimiyetini küresel patronaja dönüştüreceği Yıldızlar Savaşı projesi ile Türkiye’den Japonya’ya kadar füzelere geniş bir alanı kapsayacak güvenlik şemsiyesi oluşturma çabası, yeni ve kaotik Matriks’in belirleyici unsurları olacaktır.
Unutulmamalıdır ki; kumarda oynayanlar değil, oynatanlar kazanır. Dünyadaki görüntü üzerinde gördüğünüz hiçbir oyuncu; ABD, Fransa, Almanya, Rusya bile kumarı oynatan değil, kumarı oynayan taraftır.” 
6 yıl önce söylenmiş ve bugünkü krizi anlatan bu sözlerin sahibi bugün Ergenekon davasında tutukludur!

Yazarın Diğer Yazıları