Hoş geldin Ramazan

Hoş geldin Ramazan

GÜNÜN DUASI

Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Hamd olsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete. Amin

HOŞ GELDİN

***

Şaban'ın önceden gelip haber verdiği kutlu misafir. Hep birlikte teneffüs edilen bir hava, hep birlikte ısıtan, aydınlatan bir ışık, hep birlikte saran, kucaklayan sevgi ve huzur atmosferi Ramazan ayı. Rahmet, bereket, mağfiret...

Af dileme, bağışlanma... Paylaşma, barışma, kavuşma ayıdır ayrıca. Manevi havanın zengini-fakiriyle zirvede yaşandığı huzur iklimi. O geliyor diye, ona hazırlanalım diye Recep'in, ufak tefek istisnalar hariç Müslüman ayağının bastığı her yerde hasretle beklenen 11 aylık yoldan hoş gelip, hoşnutluk getiren kutlu misafirdir Ramazan... Rahmeti sonsuz ve her şeye gücü yeten Rabbimizle yakınlığa vesile olan Ramazana kavuştuk. Rahmet ve şefkat ikliminin kucağında ruhlarımızı dinlendirme sevincini yaşamak isteriz. Ramazan bunun için büyük bir imkândır. Oruç iftar, sahur, sadaka, zekat, infak, hatim, mukabele, teravih, arefe, bayram muhabbetleri derken günlük hayatımız maddi ve manevi, gözle görülür bir farklılık kazanıyor.

BİR HADİS

***

"...Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu Kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır... " (Buhârî, "Mezâlim", 3; Müslim, "Birr",58)

BİR AYET

***

Biz, bu Kitab'ı kullarımızdan seçtiklerimize miras olarak bahşettik: onlardan bazısı (günaha dalıp) kendilerine zulmeder; bazısı [doğru ile yanlış arasında] bir yol izler, bir kısmı da Allah'ın izniyle hayırlı işlerde başı çekenlerden olur: İşte bu en büyük fazilettir! (Fâtır, 35/32)

MERAK ETTİKLERİNİZ

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir.

RAMAZAN MUTFAĞI

***

Kadir Usta'nın Ramazan menüsü

Ezogelin çorbası *Fırında sebzeli tavuk

*Nohutlu pilav *Çoban salata *Güllaç

***

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Malzeme:

*5 adet baget *3 adet patates *1 adet soğan

*1 adet orta boy havuç *1 su bardağı bezelye

Sosu için; *1 yemek kaşığı karışık salça *1 çay

bardağı sıvı yağ *1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

*1 tatlı kaşığı kekik *1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Öncelikle sosu için gerekli olan malzemeleri büyük boy borcam tepsi içerisine alın. Üzerine söğüş olarak doğranmış olan soğanları ilave edip karıştırın. Bagetleri bıçak yardımı ile bir kaç yerinden kesin ve sosun içerisine ilave edip harmanlayın.

Sosa, bulanan bagetler terbiyesi için bu şekilde 1 saat kadar bekletin. Havuç ve patatesleri dilimleyip hafif tuzlayın ve bezelye ile birlikte dinlenen tavukların üzerine ilave edip karıştırın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 200° fırında 35-40 dakika kadar üzeri kapalı olarak pişirin. Daha sonra üzerindeki folyoyu açıp fırında sebzeli tavuk yemeğini açık olarak pişirin.