Huawei yeni yapay zeka işlemcisini tanıttı

Huawei yeni yapay zeka işlemcisini tanıttı
Çinli teknoloji devi Huawei, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından doğan zorluğu aşmak için başlattığı işlemci üretiminde mutlu sona ulaştı.

Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, ABD yaptırımları nedeniyle yaşadığı zorluğu aşmak için çeşitli stratejiler geliştirdi. Bu stratejilerden biri de şirketin yapabildiği her şeyi kendisinin üretmesi oldu. Nvidia ve Qualcomm ile sorunlar yaşayan firma, kendi yapay zeka işlemci çipini üretti.

Ascend 910 AI adlı yapay zeka çipi, Da Vinci mimarisi kullanılarak imal edildi. Böylece sistem geçen yıl bahsedilen ilk versiyonuna kıyasla çok daha hızlı hale geldi. 

Ascend 910, yarı floating point operasyonlarında (FP16) 256 teraflop, tam sayı hassasiyeti hesaplamalarında (INT8) ise 512 teraflop işlem kabiliyeti elde ediyor. Performans açısından güçlü olan işlemci, ilk tahminlerdeki gibi 350W’ın altında elektrik tüketiyor. İşlemcinin elektrik tüketimi yalnızca 310W. 

Huawei’nin Dönemsel Başkanı Eric Xu, Ascend 910’un tahminlerinden çok daha iyi performans gösterdiğini söylerken, “Şüphesiz şekilde dünyadaki diğer yapay zeka işlemcilerinden daha fazla işlem gücüne sahip.” ifadesini kullandı. 

Tipik bir eğitim seansında, Ascend 910 ve MindSpore ikilisi TenserFlow’a kıyasla iki kat daha hızlı oldu. 

mindspore.jpeg

MindSpore, Huawei’nin yapay zeka için kullandığı ve yapay zeka elementlerini destekleyen, her senaryoda ve her cihazda çalışabilen yeni framwork’ü olarak tanıtıldı. Huawei’ye göre bu sistem, doğal dil işleme (NLP) için tipik nöral ağlar söz konusu olduğunda piyasa lideri muadillerinden %20 daha az çekirdek kod içeriyor. Bu da verimliliği en az %50 artırıyor. 

Xu, MindSpore’un gelecek yılın ilk çeyreğinde açık kaynak kodlu olarak yayınlanacağını ve geliştiricilere daha iyi çalışmalar için yardımcı olacağını söyledi.