Hükümet “Çin’i örnek alıyoruz” dedi. Ama Çin'deki asgari ücretin daha yüksek olduğu ortaya çıktı

Hükümet “Çin’i örnek alıyoruz” dedi. Ama Çin'deki asgari ücretin daha yüksek olduğu ortaya çıktı
Greenwich Politik Ekonomi Araştırma Merkezi'nde Öğretim Üyesi olan Cem Oyvat, DİSK-AR'ın Asgari Ücret Gerçeği Araştırması'ndaki dikkat çeken bir grafiği açıkladı. Rapora göre, Çin'deki brüt asgari ücret, son kur şoklarından sonra Türkiye'dekini geçmiş durumda.

Greenwich Politik Ekonomi Araştırma Merkezi''nde Öğretim Üyesi olan Cem Oyvat, DİSK-AR''ın Asgari Ücret Gerçeği Araştırması''ndaki dikkat çeke bir grafiği açıkladı.

DİSK-AR, "Asgari Ücret Gerçeği 2021" raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye’deki asgari ücret Çin''dekinin altında. Asgari ücret 2003 yılından beri 25 Cumhuriyet altınından 7 Cumhuriyet altınına geriledi. Asgari ücrete bile erişemeyen milyonlarca işçi bulunuyor. 

Ekonomi Öğretim Üyesi Cem Oyvat, sosyal medya hesabından DİSK-AR''ın Asgari Ücret Gerçeği Araştırması raporunu paylaştı. Oyvat, raporda dikkat çeken Çin ve Türkiye’ki asgari ücret kıyaslamasını açıkladı.

Oyvat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“DİSK-AR''ın Asgari Ücret Gerçeği Araştırması''ndan ilginç bir grafik.

Çin''deki brüt asgari ücret, son kur şoklarından sonra Türkiye''dekini geçmiş durumda.”

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN ORAN EN YÜKSEK SEVİYEDE

TL''nin hızla değer kaybetmesi nedeniyle 2021''de Türkiye, Arnavutluk''tan sonra Avrupa''da en düşük asgari ücretine sahip ikinci ülke haline geldi. Türkiye, Avrupa Birliği''nde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmasının yanı sıra, asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olduğu ülke konumunda bulunuyor.

"ÇİN BÖYLE BÜYÜMÜŞ"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kurmaylarına ‘ekonomide yeni dönem yeni yol haritası’nı anlatırken Çin örneğini verdiği öğrenildi: “Türkiye’yi üretimle büyütmek, faiz kıskacından çıkarmak için ekonomide yeni dönemi başlattık. Üretimle yabancı yatırımcıların dikkatini çekeceğiz. Çin böyle büyümüş. Biz pazara daha yakınız, onlardan daha avantajlıyız.”

İlgili Haberler