Hükümete yakın medyadan seçim manipülasyonu

Hükümete yakın medyadan seçim manipülasyonu
Hükümete yakın medya kuruluşları, YSK’nın seçim yasaklarını dinlemedi. Bazı medya kuruluşlarının seçim yasakları kalkmadan açıkladığı ilk sonuçlarda AKP ve Cumhur İttifakı’nın yüksek oy aldığının gösterilmesi ise dikkat çekti.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Hükümete yakın bazı medya kuruluşlarının yerel seçim akşamı YSK’nın koyduğu yayın yasağına uymaması dikkat çekti. Hükümete yakın bazı internet sitesi ve televizyonlar, YSK’nın seçim sonuçlarının açıklanmaması için koyduğu yayın yasağına uymayarak erken saatlerde sonuçları vermeye başladı. Açıklanan ilk sonuçlarda ise AKP’nin yüksek oy aldığı görüldü. Ancak ilerleyen saatlerde açıklanan sonuçlar ile durum tersine döndü.

kanal-24-son.png

YSK’nın seçim yasaklarını kaldırmadan sonuçları açıklamaya başlayan hükümete yakın Kanal 24’te Türkiye genelinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 60,98 oranında oy aldığı görülürken, Millet İttifakı ise yüzde 15,08 oranında oy almıştı.

Kanal 24’ün saat 17.57’de açıkladığı sonuçlarda İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım yüzde 78,57 oranında oy alırken, Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun oyu ise 19,05 olarak gösterilmişti. Ankara’da ise Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki’nin oyu yüzde 73,24 olarak gösterilirken, Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş ise yüzde 25,24 olarak açıklanmıştı. İzmir’de de durum pek farklı değildi. Cumhur İttifakı’nın adayı Nihat Zeybekci’nin oyu yüzde 63,27 olarak gösterilirken, Millet İttifakı’nın adayı Tunç Soyer ise yüzde 30,20 oranında oy almıştı.

ntv-genel.png

YSK’nın seçim yasaklarını kaldırmadan sonuçları açıklayan diğer yayın kuruluşları ise Hürriyet, Milliyet ve NTV’nin internet sitesi oldu. Buralarda da AKP ve Cumhur İttifakı’nın oyları oldukça yüksek gösterilmişti. Hükümete yakın bazı yayın kuruluşları, sandıkların ilk açılmaya başladığı saatlerden itibaren sonuçları açıklamaya başlamasına rağmen, YSK ise seçim yasaklarını saat 19.15 itibari ile kaldırmıştı.

ntv.png

YSK, O KURULUŞLARI RTÜK’E ŞİKAYET ETTİ

Hükümete yakın bazı yayın kuruluşlarının erken saatlerde seçim sonuçlarını açıklamasının ardından gelen tepkiler sonrası YSK’dan açıklama gelmişti.

Yüksek Seçim Kurulu, yayın yasağı kalkmadan seçimlerle ilgili yayına giren kanallar hakkında suç duyurusunda ve RTÜK'e ihbarda bulunmuştu.

hurriyet-belediye.png

YSK yetkilileri, Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin yayın yasağı henüz kaldırılmadan seçim sonuçlarıyla ilgili yayın yapan kanallar hakkında 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un yayın yasağına ilişkin 80'inci maddesi gereği savcılığa suç duyurusunda, RTÜK'e ise ihbarda bulunulduğunu bildirilmişti.

milliyet-istanbul.png

Kanunun "Yayın yasağı" başlıklı 80'inci maddesi, "Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin, yorum yapılması yasaktır. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilir. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbesttir." hükmünü içeriyor.

milliyet-ankara.png