Hükümete yakın yazar Övür: AK Parti'nin işi zor

Hükümete yakın yazar Övür: AK Parti'nin işi zor
Cumhur İttifakı'ndaki kopuşun sonuçlarının ağır olacağı, AKP'nin bazı illerde beklenenden daha çok zorlanacağı ve işinin zor olduğu belirtildi.

Sabah gazetesi yazarlarından Mahmut Övür köşesinde, yaklaşan yerel seçimi ve Cumhur İttifakı'ndaki tartışmaları ele aldı.

Övür, "İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin gibi şehirler kaybedilirse, yeni hükümet sistemi tartışılır hale gelinir. AK Parti bu illerde zorlanır, işi hiç de kolay değil" dedi.

İşte Övür'ün köşe yazısının ilgili bölümü:

"Siyaset gündemi bu kez de AK Parti MHP arasında kurulması beklenen yerel ittifakın çökmesiyle sarsıldı. Bu sarsıntının dalga dalga neleri etkileyeceğini zaman içinde göreceğiz. Ama bugünden itibaren siyasette bütün hesaplar yeniden kurgulanıyor.

Peki ne oldu da AK Parti ve MHP'nin yerel ittifakı bozuldu? Aslında iki partinin de en azından yerel seçimlere kadar birlikte hareket etmeye ihtiyacı vardı ve bu başarılabilirdi.
Ancak ne hikmetse bir süredir iki partinin içinde de "Artık ittifaka gerek yok" diyen bazı siyasi aktörler ortaya çıktı ve ittifak yara almaya başladı. Araya MHP'nin neden ısrar ettiği tam anlaşılmayan af yasası denilen önerisi de girince işler rayından çıktı ve bugün piyasaları da etkileyen bir süreç yaşandı.
Bu aşamadaki önemli soru şu: Bu kopuş 2023'e kadar devam edeceği söylenen Cumhur İttifakı'nı da etkiler mi? İki lider de etkilemeyeceğini açıkladı. Ancak kimse dolaylı etkisinden söz etmedi. Bu dolaylı etkiyi görmek için de bugünkü siyasi tabloya bakmak gerekiyor. Daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önümüzdeki yerel seçimlerin önemini İstanbul vurgusu yaparak açıklamıştı.

"İstanbul kaybedilirse yeni hükümet sistemi tartışma konusu olur." Bu yaklaşıma Ankara, Antalya, Adana hatta Mersin'i de katabiliriz. Bu durumda ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Kamuoyu araştırmacılarına göre bu tabloda MHP,Osmaniye dışında hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanmayabilir. Ancak AK Parti de aynı illerde beklenenden çok daha fazla zorlanır.
İşin daha vahim tarafı siyasi sonuçları...
Şu denebilir; sürekli siyasi gündemi belirleyen lider olarak öne çıkan Bahçeli, belki de ilk kez bu çıkışıyla riski yüksek bir yolculuğa çıkacak. Bedeli düşünüldü mü bilmiyorum ama bu zor bir yolculuk olacak.
AK Parti'nin işi de hiç kolay değil.